Zoeken

Oudste universiteit ter wereld bevindt zich in Marokko

5 september 2023 - 09:00 - Marokko

©

De oudste nog actieve universiteit ter wereld bevindt zich in Marokko, en meer bepaald in de stad Fez. Het gaat om de Universiteit Al Qarawiyyin.

Volgens het Guinness Book of Records is de Universiteit Al Qarawiyyin in Fez de oudste nog in bedrijf zijnde universiteit ter wereld. Dit kenniscentrum werd opgericht in het jaar 859 door Fatima Al Fahri, een jonge moslimvrouw. Het is de voorloper van vele prestigieuze universiteiten wereldwijd. Al Qarawiyyin heeft, net als andere universiteiten, debatten en colloquia gehost en huisvest meerdere bibliotheken. De historische bibliotheek bevat ook meer dan 4000 manuscripten.

Lees ook: Zeven Marokkaanse universiteiten bij beste ter wereld

De Marokkaanse staat heeft de universiteit enkele jaren geleden gerenoveerd om haar glans te herstellen. Deze renovatie kwam na een lange periode van verwaarlozing. De prestige en het belang van Al Qarawiyyin liggen in de verzameling van haar oude manuscripten. "Het is een grote attractie," volgens Abdelfattah Bougchouf, conservator van de bibliotheek van Al Qarawiyyin. De universiteit is trouw gebleven aan haar oorspronkelijke roeping, zoals gewenst door haar oprichtster. Naast hoger onderwijs is het een ruimte voor uitwisseling en kennisdeling tussen geleerden.

Lees ook: Universiteit Rabat in top 100 beste Arabische universiteiten

Abdul Majid al Mardi, de imam van de moskee van de universiteit, vertelde in 2016 op Al Jazeera dat Fatima Al Fahri een groot erfgoed heeft achtergelaten via haar universiteit en de moskee. De universiteit heeft bijgedragen aan de versterking en uitstraling van diverse culturen en beschavingen en heeft de opkomst van vele moslimgeleerden en intellectuelen bevorderd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team