Zoeken

Spanje wil titel "Oudste Bibliotheek ter Wereld" van Marokko stelen

8 november 2023 - 12:00 - Marokko

©

Spaanse deskundigen betwisten dat de al-Qarawiyyin bibliotheek in Fez, opgericht in het jaar 859, de oudste ter wereld is. Chronologisch gezien zou de bibliotheek van de Universiteit van Salamanca, geopend in het jaar 1254, feitelijk de oudste ter wereld zijn.

Een bibliotheek is "een plaats waar een aanzienlijk aantal boeken georganiseerd is voor het lezen". Als we deze definitie aanhouden, zou de bibliotheek in de stad Ebla in het huidige Syrië, waar archeologen Paolo Matthiae en Giovanni Pettinato tot 1800 kleitabletten met spijkerschrift van meer dan 4000 jaar oud ontdekten, geen bibliotheek zijn. In dezelfde zin zou de mythische bibliotheek van Alexandrië, die teruggaat tot de 6e eeuw v.Chr. en waar meer dan 700.000 papyrusrollen werden bewaard, ook buiten beschouwing worden gelaten, schrijft HuffPost.

Lees ook: Oudste universiteit ter wereld bevindt zich in Marokko

Zo zou de al-Qarawiyyin bibliotheek in Fez, gebouwd door Fatima Al-Fihri in het jaar 859, de oudste nog werkende bibliotheek zijn. Maar sommige deskundigen betwisten de oprichtingsdatum van deze bibliotheek, die meer dan 1100 jaar oud zou zijn. Javier Albarrán, expert in de geschiedenis van al-Andalus aan de Autonome Universiteit van Madrid (UAM), gelooft dat er onvoldoende en niet-overtuigend bewijs is om aan te tonen dat de Marokkaanse bibliotheek in de 9e eeuw na Christus is gebouwd. Bijgevolg zou de bibliotheek van de Universiteit van Salamanca, gebouwd door Alfonso X de Wijze en ingehuldigd in 1254, de oudste ter wereld worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team