Zoeken

Revolutionaire dino-vondst: Marokko herschrijft geschiedenis

27 augustus 2023 - 11:00 - Marokko

©

In de buurt van Casablanca zijn fossielen van twee nieuwe dinosaurussoorten uit de Abelisauridae-familie opgegraven. Deze vleesetende dino’s leefden ooit samen met de beroemde tyrannosaurussen, wat nieuw licht werpt op de laatste dagen van de dinosauriërs in Afrika.

Het onderzoeksteam, onder leiding van Dr. Nick Longrich van de Universiteit van Bath, vond deze fossiele resten in wat ooit een ondiepe tropische zee was, vol met plesiosaurussen, mosasaurussen en haaien, meldt Cretaceous Research. Naast de Abelisauridae-fossielen trof het team ook sporen aan van Ajnabia, een eendensnaveldino, een langnek-titanosaurus en de enorme abelisaur Chenanisaurus. Longrich gaf aan verrast te zijn door de diversiteit van de vondsten op deze plek.

Lees ook: Nieuwe dinosaurussoort ontdekt in Marokko

Hoewel er al veel is gedebatteerd over de massa-extinctie die ongeveer 90% van de landsoorten uitroeide, suggereren de Marokkaanse vondsten dat de dinosauriërs nog sterk aanwezig waren voor de fatale asteroïde-inslag.

Lees ook: Voetafdruk groot dinosaurus ontdekt in Imilchil

Dr. Longrich benadrukt echter dat de situatie in Noord-Amerika niet representatief is voor de rest van de wereld. Terwijl de T. rex in Noord-Amerika als megapredator domineerde, waren het de abelisaurussen die in Noord-Afrika bovenaan de voedselketen stonden, bevestigt Nour-Eddine Jalil, onderzoeker aan de Cadi Ayyad universiteit in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team