Zoeken

Marokkaanse jongeren krijgen schadelijke seksuele voorlichting

18 januari 2021 - 10:40 - Gemeenschap

©

Marokkaanse jongeren halen hun kennis over seks voornamelijk uit pornofilms. Dit komt naar voren uit een enquête over de zienswijze van jongeren over een aantal onderwerpen.

Het rapport ‘Towards sexual education: Moroccan youth’s perception between globality and islam’ laat zien hoe Marokkaanse jongeren over seks denken. Zij zitten tussen twee uitersten: de Marokkaanse samenleving ziet seks als iets immoreels. Maar aan de andere kant worden jongeren geconfronteerd met seks op het internet. Dit zorgt weer voor een onrealistisch beeld over hoe een seksuele relatie uit moet zien.

Onderzoeker Rachid Benharrousse aan de universiteit Sidi Mohammed Ben Abdellah in Fez heeft de studie hierover gedaan. Hij meldt dat jongeren die blootgesteld worden aan de perceptie van seks uit andere culturen eerder seks voor het huwelijk willen hebben. Daarom is het volgens de onderzoeker belangrijk dat seksuele voorlichting op scholen worden gegeven. Alleen is er wel een minpunt. "Zowel jongeren als volwassen voelen zich niet op hun gemak om over seks te praten", zegt Benharrousse. Seks zou vooral in dubbelzinnige termen worden besproken.

Voor het onderzoek heeft Benharrouse in totaal 72 jongeren ondervraagd. Zij waren allen boven de 18 jaar. Het wetenschappelijk onderzoek is verschenen in de Journal of Contemporary Studies of the Global South. Maar liefst 86% van de jongeren vindt dat seksuele voorlichting goed is. Slechts 9% is het niet eens met de stelling. Zij vinden dat seksuele voorlichting de Marokkaanse cultuur kan vernietigen.

De relatie tussen geloof en seksuele voorlichting is volgens 55% van de jongeren niet in strijd met elkaar. De conclusie van de onderzoeker hierover is dat de meesten de islam niet zien als het probleem, maar hoe het onderwerp in de politiek wordt behandeld. Hij zegt dat de jongeren en de politiek lijnrecht tegenover elkaar staan qua opvattingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team