Zoeken

Ophef rond video van politieagent in djellaba in Frankrijk

29 maart 2021 - 18:00 - Wereld

©

De publicatie van een video waarop een politieagent te zien is in een djellaba in het Franse Vesoul op 6 februari tijdens een antidrugsoperatie, heeft verontwaardiging gewekt bij de Fransen. Zij spreken van een regelrechte "provocatie" terwijl de directie van het departement voor openbare veiligheid de verzoeningskaart trekt.

De video van 10 seconden is opgenomen in de wijk Montmarin op 6 februari. In totaal waren tien politieagenten ter plaatse om drugshandelaars te arresteren, meldt L’Est Républicain. Onder hen, een officier die een djellaba onder zijn uniform-jas draagt. De video viel niet in goede aarde bij de inwoners van de wijk. Ze noemen het een "provocatie". "Ik dacht dat het een grap was. Ik dacht dat hij vermomd was," zegt een moeder die de video via haar dochter zag.

Commissaris Jonathan Biwand, departementaal directeur van openbare veiligheid in de Haute-Saône, probeerde de situatie op te helderen. Volgens hem is het een "persoonlijk initiatief". "De anti-misdaadbrigade heeft een bewakingssysteem opgezet met het oog op het verrichten van arrestaties in het kader van de drugshandel. Eén van de politieagenten kwam op het idee een djellaba aan te trekken om onopgemerkt te blijven, zo dicht mogelijk bij het doelwit te komen en zijn collega’s die in de buurt waren gepost op de hoogte te brengen van de start van de arrestatie," verklaarde de ambtenaar.

"Het doel was om over te gaan tot een aanhouding terwijl je anoniem bent en dat is gelukt, want op een gegeven moment passeerde [de politieagent] een groep zonder opgemerkt te worden," zegt Bac-brigadier Christophe Ortiger, die ook vakbondsafgevaardigde is van politievakbond SGP. Hoewel deze praktijk "gebruikelijk" is in Parijse wijken, merkte de voormalige politieman uit de hoofdstad op dat het een primeur was in Montmarin en dat de inwoners er niet blij mee waren.

De politie van Vesoul ontkent de stelling van "provocatie" en verdedigt de geviseerde collega. "De politieagent die het tuniek draagt is een moslim. Wij kunnen hem niet van racisme beschuldigen", aldus de commissaris, die verzekert dat zijn team "de regels en de ethiek" heeft nageleefd tijdens de interventie van 6 februari. De operatie is mislukt. Niemand werd gearresteerd. Er werden mortierschoten afgevuurd op de politie zonder hen te raken. "Ze werden beschoten omdat ze een drugsdeal verstoorden, niet omwille van de djellaba," legt Christophe Ortiger uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team