Zoeken

Jaap loopt in djellaba door Den haag en schrikt van negatieve reacties (video)

7 juli 2021 - 15:40 - Wereld

©

YouTubers Jaap en Benjamin gebruiken hun platform Bondgenoten om experimenten te doen met betrekking tot religie of afkomst. In hun recentste vlog loopt Jaap in een djellaba door verschillende buurten van Den Haag om te ervaren hoe mensen hierop
reageren en dat was jammer genoeg niet altijd positief.

Twee jaar geleden voerde het YouTube-kanaal Bondgenoten een vergelijkbaar experiment uit, maar dan met een joods keppeltje in Utrecht. Ze kregen toen eveneens negatieve opmerkingen over zich heen, twee maanden geleden deden ze hetzelfde experiment nog eens over in Den Haag en dit keer bleven de negatieve reacties uit. "Na die experimenten zeiden heel veel mensen van: ’Doe dat ook eens een keer als moslim in Den Haag’ en dat hebben we gedaan", vertelt Jaap aan FunX.

Jaap verfde zijn baard en haar zwart en deed een djellaba aan en een kufi (islamitisch hoofddeksel) op. Daarna gingen de vloggers op stap door drie verschillende delen van de stad, namelijk het centrum, het Statenkwartier en Duindorp. Jaap werd in het centrum van de stad staande gehouden door twee politieagenten, volgens hen omdat hij ’opviel’ doordat hij heen en weer aan het lopen was en niet omwille van zijn klederdracht.

In het Statenkwartier werd Jaap meerdere keren aangestaard. Een voorbij lopende vrouw zei: "Hij denkt: ik ga een jurk aandoen" en een man die op een bankje zit verklaarde: "Dat is een moslim, die heeft z’n pyjamapak nog aan." Maar wanneer Benjamin hem confronteerde ontkende hij en snauwde hem toe dat hij door moest lopen.

In Duindorp riep een jongen op een scooter hem toe: "Ik waarschuw jou hier één keer: ga hier niet zo lopen." Jaap voelde zich de hele tijd zeer onbehaaglijk in dit laatste deel van de stad. "Hij schold me met vrij grove ziektes de wijk uit. Dat vond ik heel erg tegenvallen. Het was geen prettig sfeertje. Dat had ik niet verwacht", zegt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team