Zoeken

Operatie Marhaba blokkeert terugkeer 5000 Marokkaanse seizoenarbeiders

6 juli 2022 - 10:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Meer dan 5000 seizoenarbeidsters zitten vast in het Spaanse Huelva sinds het einde van de aardbeienoogstcampagne. Zij kunnen geen vrije plaatsen vinden op de veerboten naar Marokko, die volgeboekt zijn door wereld-Marokkanen die tijdens Operatie Marhaba naar het koninkrijk reizen.

De seizoenarbeidsters staan voor een groot probleem. Zij kunnen geen tickets vinden voor de veerboten naar Marokko. Bronnen uit de sector melden dat er meer dan 5000 van hen in Huelva gestrand zijn, ook al is de oogstcampagne al afgelopen.

Lees ook: Snufje Marokko in Spaanse Huelva tijdens aardbeienseizoen

Rederij Balearia, die tussen Algeciras en Tanger Med vaart, verzekert dat zij dit jaar geen overeenkomst met de landbouworganisaties heeft bereikt over het vervoer van seizoenarbeidsters, maar dat zij te allen tijde aan boord kunnen gaan als er plaatsen vrij zijn. Intercity heeft er ook mee ingestemd om vrouwelijke seizoenarbeiders te vervoeren, hoewel zij niet aan de grote vraag kan voldoen. FRS, die ook in de regio actief is, heeft geen redenen opgegeven.

Diario de Huelva meent dat Operatie Marhaba 2022, die sinds 15 juni loopt, de oorzaak is van deze situatie en dat het voor de rederijen winstgevender is om tickets te verkopen aan Marokkanen uit Europa, die meer dan 400 euro betalen voor een traject tussen Algeciras en Tanger Med.

Lees ook: Britse landbouwers op zoek naar Marokkaanse seizoenarbeiders

Er worden regelingen getroffen zodat de seizoenarbeidsters elke dag een veerboot hebben om hen naar Marokko terug te brengen, want zij worden aan het eind van hun contract niet betaald en hun verblijf in Spanje zou problematisch kunnen worden. Volgens het programma van de landbouworganisaties van Huelva zullen vanaf half juni elke week ongeveer 800 seizoenarbeiders naar Marokko terugkeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team