Zoeken

Britse landbouwers op zoek naar Marokkaanse seizoenarbeiders

29 maart 2022 - 16:20 - Wereld

©

Bij gebrek aan Oekraïense seizoenarbeiders zoeken Britse boeren naar seizoenarbeiders in Marokko en andere landen in de wereld, zelfs tot in de Filipijnen of Mongolië. Dit is een gevolg van de Russische aanval in Oekraïne.

De oorlog in Oekraïne heeft een negatief effect op de handel van Britse boeren. De Oekraïense seizoenarbeiders die ze van oudsher inzetten, kunnen niet komen. Bijna 20.000 Oekraïners kregen een speciaal visum om seizoensgebonden werk te verrichten in een landbouwbedrijf, wat 67% vertegenwoordigd van de in dit kader verkregen visa, aldus de Franse krant L’Opinion. Russische werknemers zijn goed voor 8%. Maar de oorlog in Oekraïne bemoeilijkt het proces. De landbouwers staan dus voor de moeilijke opdracht om andere seizoenarbeiders aan te werven om hen te vervangen.

Lees ook: Corsica betaalt veel geld voor Marokkaanse seizoensarbeiders

"Het zal tijd kosten om de Oekraïners die reeds voor dit seizoen waren aangeworven te vervangen," zegt Nick Marston, voorzitter van British Summer Fruit, een organisatie die 95% van de Britse bessentelers vertegenwoordigt. Bovendien zullen de nieuwe kandidaten waarschijnlijk ongeschoold zijn. Veel van de werknemers uit Oekraïne werkten regelmatig in het Verenigd Koninkrijk en waren dus ervaren en productief. Minder ervaren werknemers zullen de productiviteit ook verminderen.

Lees ook: Italie kent werkvergunningen toe aan Marokkanen

In een anticiperende en proactieve aanpak hebben de bureaus die verantwoordelijk zijn voor de aanwerving van seizoenarbeiders, meer werknemers uit Roemenië en Bulgarije, maar ook uit Polen en Hongarije aangeworven. Het Verenigd Koninkrijk is ook van plan werknemers uit Marokko of uit andere landen zoals de Filipijnen of Mongolië aan te werven, aldus het Fresh Produce Consortium, de beroepsvereniging van de fruit-, groente-, snijbloemen- en plantensector.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team