Zoeken

Oorlog Hamas-Israël: VS vraagt hulp aan Marokko

14 oktober 2023 - 13:00 - Marokko

©

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft hulp gevraagd aan Marokko, actuele voorzitter van de ministerraad van de Arabische Liga, om Israëlische en buitenlandse gijzelaars te bevrijden die zijn ontvoerd door Hamas. Blinken is momenteel op bezoek in Israël.

Tijdens een telefoongesprek met zijn Marokkaanse ambtsgenoot, Nasser Bourita, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, Marokko om hulp gevraagd om de bevrijding te verkrijgen van Israëlische en buitenlandse gijzelaars (inclusief Amerikanen) die afgelopen zaterdag door de Palestijnse beweging Hamas zijn ontvoerd en naar de Gazastrook zijn gebracht. Maghreb-Intelligence meldt verder dat de Verenigde Staten ook op Marokko en het leiderschap van Koning Mohammed VI rekenen om verdere escalatie in de regio te voorkomen.

Lees ook: Israël haalt reservisten terug uit Marokko

Zaterdag lanceerde Hamas iets voor 06:30 uur lokale tijd, de operatie "Al-Aqsa Flood" vanuit Gaza tegen Israël. In totaal werden meer dan 5000 raketten afgevuurd. Deze verrassingsaanval leidde ook tot de ontvoering van 150 gijzelaars. Blinken, die een solidariteitsbezoek aan Israël brengt, herhaalde de steun van de Verenigde Staten aan het Israëlische volk. "Hoewel jullie jezelf alleen kunnen verdedigen, zullen de Verenigde Staten altijd aan jullie zijde staan. Degenen die vrede en gerechtigheid zoeken, moeten de terreur van Hamas veroordelen," verklaarde hij.

Lees ook: Prins Moulay Hicham: "We zijn allemaal Palestijnen"

Enkele uren na het verrassingsoffensief van de Hamas riep Marokko op tot een spoedbijeenkomst van de Raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga om te overleggen en te coördineren over de verslechterende situatie in de Gazastrook en over de militaire acties gericht tegen burgers, evenals om manieren te zoeken om deze gevaarlijke escalatie te stoppen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team