Zoeken

Prins Moulay Hicham: "We zijn allemaal Palestijnen"

11 oktober 2023 - 12:00 - Marokko

©

Te midden van wereldwijde reacties heeft prins Moulay Hicham, de neef van Koning Mohammed VI, zich uitgesproken over de recente aanval van Hamas op Israël. Hij pleit voor een de-escalatie, maar benadrukt dat er geen toegevingen moeten worden gedaan.

De gebeurtenissen van 7 oktober bevestigen wederom de vastberadenheid van het Palestijnse volk om te overleven. Ondanks beperkte middelen hebben ze de ’afschrikkingstactiek’ en het mythische beeld van de onoverwinnelijkheid van het Israëlische leger geschaad," aldus prins Moulay Hicham. Hoewel hij benadrukt dat "het verzet tegen een bezettend leger een erkend recht is", bekritiseert hij het feit dat onschuldigen worden gedood en vastgehouden, en roept hij Hamas op om onmiddellijk alle burgers vrij te laten.

Lees ook: Hamas: "Israël kan Marokko geen bescherming bieden"

Volgens de prins leggen de recente gebeurtenissen ook het al decennia heersende dubbele standaard binnen de internationale gemeenschap bloot. Hij vraagt zich af waar de principes blijven wanneer het gaat om gedwongen verplaatsingen, etnische zuiveringen op de Westelijke Jordaanoever en willekeurige bombardementen in Gaza. Prins Moulay Hicham is van mening dat "Israël verantwoordelijk moet worden gehouden voor deze gebeurtenissen en de gevolgen ervan."

Lees ook: "Heroïsche operatie": PJD reageert op aanval Israël

De prins besluit met een oproep voor de toekomst: "De uitdaging is nu om te streven naar een de-escalatie en vervolgens naar een politieke aanpak zonder capitulatie. Hoewel dit een moeilijke weg lijkt, gezien de huidige politieke dynamiek, is de oplossing te vinden in één staat voor twee volkeren. Het is een pijnlijke oplossing die tijd zal kosten, maar het beheer ervan is al begonnen. Totdat de Palestijnen hun rechten terugkrijgen, zijn wij allemaal Palestijnen."

Bladna.nl