Zoeken

Israël haalt reservisten terug uit Marokko

11 oktober 2023 - 10:00 - Wereld

©

In het licht van het oplopende conflict tussen Israël en de Palestijnse verzetsbeweging Hamas, hebben Israëlische luchtvaartmaatschappijen maatregelen genomen om hun in Marokko, Griekenland en Turkije verblijvende reservisten te repatriëren.

Maandag kwam Israël met een noodplan voor het geval buitenlandse luchtvaartmaatschappijen zouden stoppen met het verrichten van vluchten naar het land, als reactie op de onverwachte offensieve actie van Hamas afgelopen zaterdag tegen Israël. Als onderdeel van dit noodplan hebben Israëlische luchtvaartmaatschappijen het aantal vluchten vanuit onder andere New York, Frankfurt, Athene en Dubai naar Israël verhoogd. "Meer dan 100.000 mensen zijn sinds het begin van het conflict afgelopen zaterdag al teruggekeerd naar het land," meldt de Israëlische minister van Transport, Miri Regev.

Lees ook: Marokko geeft instructies aan zijn onderdanen in Israël

Op dinsdag voerden Israëlische luchtvaartmaatschappijen El Al, Israir en Arkia extra vluchten uit om reservisten te repatriëren, na het besluit van andere grote luchtvaartmaatschappijen om hun vluchten naar Israël tijdelijk te staken. Zo biedt Israir Airlines nu vluchten aan vanuit plaatsen zoals Larnaca in Turkije, Corfu in Griekenland en Batumi in Georgië. Arkia heeft ook nieuwe routes tussen Athene en Eilat in Zuid-Israël, evenals tussen Marrakech in Marokko en Tel Aviv aangekondigd.

Lees ook: "Heroïsche operatie": PJD reageert op aanval Israël

Afgelopen zaterdag lanceerde Hamas de operatie "Al-Aqsa Flood" tegen Israël vroeg in de ochtend, waarbij meer dan 5000 raketten werden afgevuurd. Israël reageerde onmiddellijk met tegenaanvallen. Sinds het begin van de gevechten zouden ruim 1000 mensen zijn omgekomen in Israël. Aan Palestijnse zijde melden de lokale autoriteiten 830 doden en 4250 gewonden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team