Zoeken

Ontslagen omdat hij "een zuiver product van Allah" is

4 september 2022 - 11:40 - Sport

©

Een voormalige Amerikaanse basketballer die algemeen directeur was geworden van de Franse club l’Elan Béarnais, is uit zijn functie ontheven nadat hij op sociale media zijn geloof in Allah heeft geuit. Hij wordt beschuldigd van proselitisme.

De voormalige speler Taqwa Pinero blijft voor opschudding zorgen in Bearn. "Hoe kan deze man zichzelf een ’zuiver product van Allah’ noemen, terwijl l’Elan Béarnais een katholieke club is?" De beschuldiging van proselitisme zou tot zijn ontslag hebben geleid.

Lees ook: Toename haatmisdrijven tegen moslims in Canada

"De burgemeester vond dat Taqwa verwijderd moest worden en dat hij geen algemeen directeur kon blijven. De voormalige minister François Bayrou zei ook dat een moslim lokaal en politiek niet zou worden aanvaard, omdat Elan een katholieke organisatie is. Wij hebben geantwoord dat het uitgesloten was om iemand te ontslaan omwille van zijn religieuze overtuiging. Dat was niet onze manier van doen of zijn. De burgemeester drong aan en zei ons nogmaals dat we Taqwa moesten verwijderen," vertelt Greg Heuss, één van de twee leiders van de Franse club, aan Basket Europe.

Lees ook: Groot-Brittannië: minister ontslagen omdat ze moslima is

Maar David Bonnemason-Carrère, vice-voorzitter van de club (en voorzitter toen de Amerikaanse groep CSG nog eigenaar was), legt het anders uit: "zijn functie als algemeen directeur was in ieder geval herroepbaar. Bovendien vroeg Taqwa mij in juli, na de overdracht van de aandelen, naar een som geld om de club te verlaten. Op 2 augustus ontving ik een verzoek voor 30.000 euro als uittredingsvergoeding. Maar dit was ondenkbaar gezien de financiële situatie van de club. Hij is niet langer de algemeen directeur en zal om economische redenen worden ontslagen, wat gevolgen zal hebben voor drie mensen in de club. Hij wordt niet individueel aangepakt, het is de realiteit van de financiële situatie van onze club die daarom vraagt" aldus de vice-voorzitter van de club.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team