Zoeken

Groot-Brittannië: minister ontslagen omdat ze moslima is

27 januari 2022 - 19:40 - Wereld

©

Nusrat Ghani, de voormalige Britse onderminister van Vervoer, zegt dat ze bij een herschikking in de regering, opzij werd gezet vanwege haar moslimgeloof. Premier Boris Johnson heeft inmiddels een onderzoek aangevraagd.

In een verklaring aan het dagblad The Sunday Times beweert parlementslid Nusrat Ghani, voormalig onderminister van Vervoer en kaderlid van de Conservatieve Partij, dat ze bij een herschikking van de regering in 2020 van haar post werd verwijderd vanwege haar islamitische geloof.

Lees ook: Advocate slachtoffer islamofobie vanwege hoofddoek in Frankrijk

Ghani zegt dat ze dit hoorde van een partijfunctionaris in februari 2020. Hij zei dat haar verwijdering uit de regering verband hield met "haar achtergrond en geloof". "Ik kreeg te horen dat tijdens de herschikkingsvergadering in Downing Street mijn ’moslimgeloof’ ter sprake werd gebracht als ’een probleem’. Een moslimvrouw in de regering zou voor ongemak zorgen bij haar collega’s en er waren ook vragen over mijn loyauteit aan de partij, omdat ik niet genoeg opkwam om de partij tegen beschuldigingen van islamofobie te verdedigen," zegt de voormalige onderminister. Ze voelt zich hierdoor ’vernederd’ en ’machteloos’.

Lees ook: Raad van Europa stopt hoofddoekcampagne na ophef in Frankrijk

De politica zegt ook dat zij zich destijds niet in het openbaar heeft uitgesproken omdat ze werd gewaarschuwd dat zij "door haar collega’s zou worden uitgesloten" en dat haar "carrière en reputatie zouden worden vernietigd". Partijfunctionaris Mark Spencer reageerde op haar aanklacht. "Deze beschuldigingen zijn totaal vals en ik beschouw ze als lasterlijk," schrijft hij op Twitter. Boris Johnson heeft een onderzoek gevraagd naar de zaak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team