27 januari 2022 - 19:40 - Wereld
Nusrat Ghani, de voormalige Britse onderminister van Vervoer, zegt dat ze bij een herschikking in de regering, opzij werd gezet vanwege haar moslimgeloof. Premier Boris Johnson heeft inmiddels een onderzoek aangevraagd.
In een verklaring aan het dagblad The Sunday Times beweert parlementslid Nusrat Ghani, voormalig onderminister van Vervoer en kaderlid van de Conservatieve Partij, dat ze bij een herschikking van de regering in 2020 van haar post werd verwijderd vanwege haar islamitische geloof.
Lees ook: Advocate slachtoffer islamofobie vanwege hoofddoek in Frankrijk
Ghani zegt dat ze dit hoorde van een partijfunctionaris in februari 2020. Hij zei dat haar verwijdering uit de regering verband hield met "haar achtergrond en geloof". "Ik kreeg te horen dat tijdens de herschikkingsvergadering in Downing Street mijn ’moslimgeloof’ ter sprake werd gebracht als ’een probleem’. Een moslimvrouw in de regering zou voor ongemak zorgen bij haar collega’s en er waren ook vragen over mijn loyauteit aan de partij, omdat ik niet genoeg opkwam om de partij tegen beschuldigingen van islamofobie te verdedigen," zegt de voormalige onderminister. Ze voelt zich hierdoor ’vernederd’ en ’machteloos’.
Lees ook: Raad van Europa stopt hoofddoekcampagne na ophef in Frankrijk
De politica zegt ook dat zij zich destijds niet in het openbaar heeft uitgesproken omdat ze werd gewaarschuwd dat zij "door haar collega’s zou worden uitgesloten" en dat haar "carrière en reputatie zouden worden vernietigd". Partijfunctionaris Mark Spencer reageerde op haar aanklacht. "Deze beschuldigingen zijn totaal vals en ik beschouw ze als lasterlijk," schrijft hij op Twitter. Boris Johnson heeft een onderzoek gevraagd naar de zaak.
Controverse rond Algerijnse scheidsrechter en Royal Air Maroc
Achraf Hakimi en Imaan Hammam in koppel?
België waarschuwt reizigers voor Marokko
Vader Lamine Yamal voor de rechter, dubbele rol in steekpartij
Fikse boete voor man die uitkering ontving tijdens vakantie in Marokko
Geen schaduw, wel palmbomen: kritiek in Marokko
Sofian Kiyine opnieuw bij spectaculair ongeval betrokken
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Hoensbroekse Yasmin (3) overlijdt na stopzetten behandeling
Palestijnse vlag op joodse profielen, Marokkaanse student veroordeeld
Veel mysterie rond dodelijke val Abdel uit raam in Brussel
Dubai levert rechterhand drugsbaron ’Monte Christo’ uit aan België
Rechtszaak Amsterdam: verdachten brachten vrouwen uit Marokko voor prostitutie