Zoeken

Marokkaanse warenautoriteiten reageert op pesticiden in sinaasappels

11 maart 2022 - 11:00 - Marokko

©

Na het bericht op 28 februari over residuen van het bestrijdingsmiddel chloorpyrifos in een partij sinaasappels die door Nederland uit Marokko werd ingevoerd, geeft de Marokkaanse dienst voor voedselveiligheid ONSSA een aantal verduidelijkingen.

De voedselwaakhond van de Europese Unie, RASFF, meldde op 2 maart dat de Nederlandse NVWA uit Marokko geïmporteerde sinaasappelen die bestemd waren voor Nederlandse supermarkten, uit de handel heeft genomen. Het controleorgaan gaf aan dat er residuen van het gewasbeschermingsmiddel chloorpyrifos werden gevonden in een verhouding van 0,017 mg/kg. Dit ligt boven de door de EU-verordening toegestane limiet, namelijk 0,010 mg/kg.

Lees ook: Zorgen over kankerverwekkende groenten en fruit in Marokko

Dit bericht "heeft betrekking op één enkele partij sinaasappelen en niet op alle partijen sinaasappelen die naar deze markt worden uitgevoerd", aldus de warenautoriteit ONSSA, die eraan toevoegt dat na ontvangst van de kennisgeving "het nodige onderzoek" werd verricht, waardoor "de betrokken boomgaard kon worden geïdentificeerd en de traceerbaarheid van de uitgevoerde partij sinaasappelen kon worden vastgesteld".

De Marokkaanse warenautoriteit laat ook weten dat het gebruik van chloorpyrifos in alle gewassen, sinds 10 februari 2022 verboden is. Bepaalde landen staan het wel toe, maar met een maximumresidugehalte (MRL) op sinaasappelen van 1 mg/kg, met name in Canada, Australië en Japan, en in de Codex Alimentarius.

Lees ook: Marokko werkt aan verbod op pesticiden

ONSSA zegt dat het RASFF in 2021 zo’n 952 kennisgevingen over groenten en fruit heeft gedaan, waarvan enkel 17 Marokko betreffen, oftewel 1,8% van de overtredingen. In 2022 had slechts 0,5% van de 200 kennisgevingen over groenten en fruit betrekking op Marokko. Dit is een bewijs van de "kwaliteit" en "betrouwbaarheid" van Marokkaanse groenten en fruit, aldus de ONSSA.

Het Marokkaanse agentschap voor voedselveiligheid zegt met dezelfde strengheid toezicht te zullen blijven houden op de binnenlandse markt, door controles op residuen van bestrijdingsmiddelen in fruit en groenten uit te voeren, in alle Marokkaanse regio’s, "om de veiligheid van de producten die op de markt worden gebracht te kunnen garanderen".

Lees ook: Ruim 125 ton munt vernietigd in Marokko

Zo "werden in 2021 bijna 2300 groente- en fruitmonsters genomen en geanalyseerd, zowel op groothandelsmarkten, verkooppunten als op landbouwbedrijven. Dit jaar zullen zo’n 2500 monsters van groenten en fruit worden genomen en geanalyseerd", aldus de ONSSA, die zegt maatregelen te zullen nemen om producten onmiddellijk uit de handel te nemen wanneer zij niet aan de eisen voldoen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team