Zoeken

Zorgen over kankerverwekkende groenten en fruit in Marokko

6 mei 2021 - 17:40 - Marokko

©

In de afgelopen maanden zijn Marokkaanse partijen groente en fruit op een groot deel van de Europese markt geweigerd wegens een te hoog pesticiden-gehalte. De belangrijkste consumentenverenigingen in Marokko maakt zich zorgen over de partijen paprika’s, sperziebonen en biologische meloenen die zijn afgekeurd in Tsjechië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De Marokkaanse Federatie van Consumentenrechten (FDMC) waarschuwt voor het ongecontroleerde gebruik en de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen in Marokko, meldt de website H24Info. "De Marokkaanse consument is duidelijk in gevaar", zegt Bouazza Kherrati, voorzitter van de FMDC. Hij meent dat er verboden pesticiden in omloop zijn in Marokko die een gevaar vormen voor de consument. "Het probleem is niet het gebruik van pesticiden op zich, maar het gebruik van verboden, verlopen of overdosis pesticiden, in combinatie met het niet halen van de oogstdeadline", zegt Kherrati.

De voorzitter van de FDMC wil weten of de partijen groenten en fruit die in Europa zijn geweigerd in Marokko vernietigd gaan worden of dat ze op de nationale markt worden gebracht. "Als ze in Marokko worden doorverkocht, is het ernstig, het is een misdaad van majesteitsschennis, een aanval op de Marokkaanse consument, vooral omdat hij al producten consumeert die in zijn land niet gecontroleerd worden. Als we daarnaast de producten terugnemen die niet door andere landen worden geaccepteerd, is dat een ramp", vertelt Kherrati. Omdat een te hoog gehalte aan pesticide kan leiden tot verschillende vormen van kanker heeft ook Marokko op dit gebied wetten en regels. "Hierdoor lijkt het alsof er in Marokko geen pesticiden worden gebruikt, maar we baden er in", betreurt Kherrati.

Volgens de voorzitter van de Nationale Federatie van Consumentenverenigingen (FNAC), Ouadie Madih, zijn de pesticiden zonder enig toezicht vrij verkrijgbaar bij soeks en landbouwwinkels. Hierdoor is het ook verkrijgbaar voor consumenten die niet goed weten wat ze kopen en hoe ze het moeten gebruiken.

Zowel Madih als Kherrati betreuren de slecht handhaving van de regels die moeten voorkomen dat er te veel of verboden pesticiden worden gebruikt. "Zonder een wettelijk voorgeschreven label kun je alles verkopen zonder je zorgen te maken over de risico’s. Een wet is absoluut nutteloos als deze niet in de praktijk wordt toegepast", zegt Madih. De twee voorzitters vinden dat de verkopers van de consumenten beter moeten worden opgeleid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team