Zoeken

Nederland: chemische resten in Marokkaanse sinaasappelen

5 maart 2022 - 11:40 - Wereld

©

De Nederlandse douane heeft chemische reststoffen ontdekt in Marokkaanse sinaasappelen die in Nederland worden ingevoerd. Het gaat om chloorpyrifos, een chemische stof die als contactgif werkt en waarvan het gebruik door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) sinds 2021 is verboden.

De Nederlandse douane heeft sporen van chloorpyrifos ontdekt in Marokkaanse sinaasappelen die in Nederland zijn ingevoerd. Vervolgens hebben de Nederlandse autoriteiten de sinaasappelen uit de handel genomen, zo maakt het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) bekend, met de vermelding dat de sinaasappelen geen gezondheidsrisico voor de consument vormden. Toch wordt de zaak als ernstig beschouwd.

Lees ook: Marokko werkt aan verbod op pesticiden

Chloorpyrifos is een insecticide dat werkt als een contactgif. Zijn functie is het doden van insecten bij het in contact komen van de stof. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de bestrijding van blad- en bodemplagen. Volgens de medische website Medical News Today zijn alle organofosfaat-insecticiden giftig en kunnen ze ook dodelijk zijn voor de mens.

Lees ook: Drie verboden pesticiden nog steeds verkocht in Marokko

Volgens een besluit van het Environmental Protection Agency (EPA) van 20 augustus 2021 werd chloorpyrifos met ingang van 28 februari 2022 verboden. Daarnaast heeft de Europese Commissie het gebruik ervan eind januari 2020 verboden en een termijn van drie maanden vastgesteld voor de volledige verwijdering ervan uit het distributienetwerk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team