1 april 2022 - 21:00 - Marokko
De Marokkaanse markt wordt op een paar dagen voor de aanvang van de maand Ramadan, overspoeld met Algerijnse dadels. Zijn deze dadels echt bewerkt en giftig, zoals veel internetgebruikers beweren?
De Algerijnse dadel is een vrucht die tijdens de maand Ramadan op grote schaal wordt geconsumeerd en die op de Marokkaanse markten in de schappen ligt. Dit is ook een gevolg van de kleine Marokkaanse productie en de vrijstelling van belastingen en douanerechten voor dit Algerijnse product gedurende een periode van drie maanden, op voorwaarde dat de ingevoerde hoeveelheden gemiddeld niet meer dan 10.000 ton per jaar bedragen, voor een geschatte waarde van ongeveer 270 miljoen dirham. Er is echter geconstateerd dat sommige importeurs boven dat gemiddelde gaan, waardoor speculatie ontstaat.
Lees ook: Marokko: 18 ton Algerijnse dadels in beslag genomen
Volgens een aantal handelaars in Rabat zouden bepaalde importeurs "bewerkte en giftige Algerijnse dadels verkopen, afkomstig uit oases waar het Franse leger in het verleden atoomproeven heeft uitgevoerd". Maar ambtenaren van de Marokkaanse warenautoriteit ONSSA, die door Assabah werden gecontacteerd, verklaarden dat alle ingevoerde Algerijnse dadels aan de grenzen streng worden gecontroleerd via een analyse van monsters door de diensten van de ONSSA.
Lees ook: Reden boycot Algerijnse dadels in Marokko
Op een hoeveelheid van 35.769 ton ingevoerde Algerijnse dadels die tot 22 maart door het bureau werd gecontroleerd, werd slechts 424 ton niet toegelaten voor de verkoop in Marokko, aldus dezelfde bronnen.
Imam onder vuur na handkus aan minister in Israël (video)
Politicus in Marokko: "Alcohol ok en executie voor corrupten"
Plannen voor nieuwe luchthaven in Marokko concreet
WK 2030: Marokko’s grootste gok of gouden kans?
Marokkaans-Zwitserse Alayah Pilgrim maakt furore op Euro 2025
Renovatie plein wekt woede in Al Hoceima
Politicus in Marokko: "Alcohol ok en executie voor corrupten"
Renovatie plein wekt woede in Al Hoceima
Nador pakt chaos op stranden aan met vaste prijzen
Gevaarlijke situatie op toeristische trekpleister Al Hoceima
Marokkaanse verliest 222.000 dirham door WhatsApp-bericht
Vicevoorzitter wijk Tanger opgepakt na klacht uit België
Grensovergang Melilla: minder drukte door uitkeringscontrole
Ajdir wil strandtoerisme redden