Zoeken

Giftige Algerijnse dadels op Marokkaanse markt?

1 april 2022 - 21:00 - Marokko

©

De Marokkaanse markt wordt op een paar dagen voor de aanvang van de maand Ramadan, overspoeld met Algerijnse dadels. Zijn deze dadels echt bewerkt en giftig, zoals veel internetgebruikers beweren?

De Algerijnse dadel is een vrucht die tijdens de maand Ramadan op grote schaal wordt geconsumeerd en die op de Marokkaanse markten in de schappen ligt. Dit is ook een gevolg van de kleine Marokkaanse productie en de vrijstelling van belastingen en douanerechten voor dit Algerijnse product gedurende een periode van drie maanden, op voorwaarde dat de ingevoerde hoeveelheden gemiddeld niet meer dan 10.000 ton per jaar bedragen, voor een geschatte waarde van ongeveer 270 miljoen dirham. Er is echter geconstateerd dat sommige importeurs boven dat gemiddelde gaan, waardoor speculatie ontstaat.

Lees ook: Marokko: 18 ton Algerijnse dadels in beslag genomen

Volgens een aantal handelaars in Rabat zouden bepaalde importeurs "bewerkte en giftige Algerijnse dadels verkopen, afkomstig uit oases waar het Franse leger in het verleden atoomproeven heeft uitgevoerd". Maar ambtenaren van de Marokkaanse warenautoriteit ONSSA, die door Assabah werden gecontacteerd, verklaarden dat alle ingevoerde Algerijnse dadels aan de grenzen streng worden gecontroleerd via een analyse van monsters door de diensten van de ONSSA.

Lees ook: Reden boycot Algerijnse dadels in Marokko

Op een hoeveelheid van 35.769 ton ingevoerde Algerijnse dadels die tot 22 maart door het bureau werd gecontroleerd, werd slechts 424 ton niet toegelaten voor de verkoop in Marokko, aldus dezelfde bronnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team