Zoeken

Online manipulatie: Marokkaanse pro-Israël nepaccounts blootgelegd

16 oktober 2023 - 10:00 - Marokko

©

Het Arabische onderzoeksplatform Eekad heeft een netwerk van Marokkaanse nepaccounts blootgelegd die de normalisering van de betrekkingen met Israël promoten. Qatar zou achter dit onderzoek zitten.

Eekad begint met de constatering dat tijdens de operatie "Al-Aqsa Flood" bepaalde Marokkaanse accounts opvallend pro-Israël waren, felle kritiek hadden op de Al-Qassam brigades en de weerstand tegen Israël. Na analyse van deze accounts op X, ontdekte Eekad dat ze werden beheerd door een georganiseerd netwerk, die herkenbaar zijn aan de vele herhalingen, het gebruik van dezelfde termen en identieke emoji’s in een specifieke volgorde, alsook de interacties tussen deze accounts.

Lees ook: Verenigde Staten waarschuwen onderdanen in Marokko

"Door een groot aantal van deze accounts te onderzoeken, merkten we dat de meeste ervan zijn gecreëerd of hun activiteit hebben verhoogd net voor december 2020, vóór de normalisatie met Israël", rapporteert Eekad. De conclusie is dat deze accounts zijn opgezet om de normalisatie te vergemakkelijken en publieke steun te genereren. Een voorbeeld is het account "Dr. David Levy", waarvan Eekad aangeeft dat de afbeelding is gemaakt met kunstmatige intelligentie en niet echt bestaat.

De onthullingen hebben geleid tot reacties van verschillende Marokkaanse accounts. Velen beschuldigen de Qatarese ’deep state’ van betrokkenheid bij Eekad’s onderzoek. Het account Simo Ben beweert dat Eekad een door Qatar gefinanceerd medium is, geleid door Azmi Bishara, een Israëlisch-Arabische voormalig Knesset-lid. Qatar’s lof voor Eekad, beschreven als een "leidend" platform in de Arabische wereld, suggereert een betrokkenheid bij het onderzoek.

Lees ook: Israëliërs annuleren reis naar Marokko

Marouane Harmach, oprichter van Consultor, bevestigt aan H24info de betrouwbaarheid van Eekad’s bevindingen: "De analyse van de gepubliceerde content en het aangeleverde bewijs toont de juistheid van de conclusies. Israëls infiltratiestrategie is een vorm van informatieve oorlogsvoering, bedoeld om de publieke perceptie in Marokko en andere Arabische landen te manipuleren." Hij benadrukt dat deze accounts een vals beeld van nationale consensus of sociale acceptatie proberen te creëren, wat kan leiden tot steun voor de normalisatie met Israël.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team