Zoeken

Wetsartikel 490 "zwaard van Damocles" boven hoofd Marokkaanse vrouwen

19 april 2023 - 23:00 - Marokko

©

De mensenrechtenorganisatie ’Collectief 490’ voert in Marokko een strijd voor de intrekking van artikel 490 van het wetboek van strafrecht, dat alle personen die seksuele betrekkingen met elkaar hebben zonder getrouwd te zijn, veroordeeld tot een gevangenisstraf van een maand tot een jaar. Onlangs heeft het collectief een nieuwe digitale campagne gelanceerd.

De nieuwe campagne werd gelanceerd onder de hashtag #STOP490 en heeft tot doel de vierduizend handtekeningen te verzamelen (alleen wie op de kiezerslijst staat, kan volgens de wet tekenen...), die nodig zijn zodat het Parlement zich eindelijk zou buigen over de kwestie van de individuele vrijheden. Inmiddels heeft de video drie miljoen views gegenereerd. Benazzou, voorzitter van de ’Out-laws’, legt de verdiensten van hun strijd uit. "Onze tegenstanders beschuldigen ons ervan ongebreidelde seksuele relaties aan te moedigen; integendeel, wij vragen om preventie en opvoeding in plaats van repressie, evenals een discussie rond het begrip consent", verzekert ze de aan website marieclaire.

Lees ook: Oproep tot serieus debat over abortus en seksualiteit in Marokko

"Dankzij sociale media bereiken we alle lagen van de samenleving, vooral jongeren, en verzamelen we veel getuigenissen, zoals tijdens onze actie #MeTooUniv om mensen te wijzen op de vele gevallen van intimidatie van vrouwelijke studenten. De wet wordt geacht slachtoffers te beschermen, niet hen een schuldgevoel aan te praten, terwijl zoveel vrouwen in deze context de seksuele aanrandingen waarvan ze het slachtoffer zijn, niet aan de kaak durven te stellen", voegt ze eraan toe.

Volgens Sonia Terrab, medeoprichtster van het Collectief 490, dwingt de wet sommige jongeren om het koninkrijk te verlaten. "Net zoals alle meisjes moest ook ik liegen over wie ik zag en wat ik deed, anders had ik nooit het leven kunnen leiden dat ik wilde. Veel jongeren zijn deze opgelegde leugens beu en geven er de voorkeur aan het land te verlaten om elders in vrijheid lief te hebben, hun intimiteit en hun keuzes te beleven zonder een gevangenisstraf te riskeren. Ver van de blik van de maatschappij en hun familie, in een land waar het verboden is om als alleenstaande een flat te huren en waar je een huwelijksakte aan de receptionist moet tonen als je je vriend of vriendin in de anonimiteit van een hotel wilt ontmoeten, om samen een weekend of een vakantie door te brengen."

Lees ook: Marokko: petitie tegen bestraffing seks buiten huwelijk

Artikel 490 is "een zwaard van Damocles" dat veel Marokkaanse vrouwen voortdurend boven hun hoofd voelen hangen. Ines (niet haar echte naam) vertelt over haar weekend in Marrakech met een geliefde. “We konden ons een duur hotel veroorloven met minder toezicht op ongehuwde stellen," zegt ze. Maar toen ik een klop op de kamerdeur hoorde, sprong ik onmiddellijk van het balkon op de eerste verdieping de tuin in. Ik was ervan overtuigd dat het de politie was die me kwam arresteren omdat ze hadden ontdekt dat we geen getrouwd stel waren. Het was het dienstmeisje... Maar ’geconditioneerd’ door wet 490, was ik ervan overtuigd dat ik gearresteerd zou worden."

Bladna.nl