Zoeken

Marokko: buitenechtelijke kinderen mogen niet erkend worden door vader

21 april 2021 - 15:00 - Marokko

©

Het Marokkaanse Hof van Cassatie heeft vorige week een uitspraak gedaan waarbij buitenechtelijke kinderen het recht op afstamming wordt ontzegd, zelfs indien dit door een DNA-test wordt bewezen.

In de uitspraak, die dateert van 2020, wordt benadrukt dat kinderen die uit een buitenechtelijke relatie zijn geboren, geen recht hebben op ouderlijke afstamming, en dus geen aanspraak kunnen maken op inschrijving door de vader in de burgerlijke stand, noch op pensioen- en erfrechten.

De beslissing corrigeert een eerdere uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg in Tanger in 2017, die de vader van een in 2014 uit een buitenechtelijke relatie geboren dochter had veroordeeld tot het betalen van alimentatie. Later werd de beslissing vernietigd door het Hof van Beroep en vervolgens door het Hof van Cassatie. De relatie tussen de ongehuwde ouders wordt daarbij als "overspel" beschouwd en het uit deze verbintenis geboren kind als "onwettig", "zelfs indien een DNA-test de biologische band met de vader aantoont".

"Het meisje wordt beschouwd als een vreemdeling van de aangeklaagde persoon (de biologische vader) en heeft geen recht op enige schadevergoeding, aangezien zij het resultaat is van een onwettige daad die door haar moeder is bekrachtigd", aldus het besluit, waarin wordt herinnerd dat een kind dat uit overspel wordt geboren, alleen met de moeder wordt geassocieerd.

Bladna.nl