Zoeken

Marokko-buitenechtelijke kinderen: "One night stand is 21 jaar betalen"

4 november 2022 - 14:00 - Marokko

©

Net als bij gehuwde koppels moeten buitenechtelijke kinderen in Marokko door hun ouders worden verzorgd. Het nieuwe wetboek van strafrecht voorziet in een bepaling die dat recht erkent, volgens de aankondiging van minister van Justitie Abdellatif Ouhabi.

Tijdens een bijeenkomst in de Lafquih Titouani Stichting op dinsdag zei de minister dat de biologische ouders van een buitenechtelijk kind verplicht zullen zijn hun burgerlijke verantwoordelijkheid ten aanzien van dat kind op te nemen. "Het resultaat van de fout van twee mensen is een kind dat een legitieme burger is, voor wie gezorgd moet worden," beklemtoonde hij.

Lees ook: Marokkanen, homoseksualiteit en seks buiten het huwelijk

"Als DNA aantoont dat een buitenechtelijke relatie tussen een man en een vrouw heeft geleid tot een zwangerschap en vervolgens de geboorte van een kind, moeten de ouders van het kind voor dat kind zorgen totdat het 21 jaar oud is," vervolgde de bewindsman.

Als de vader de voogdij over het kind krijgt, is de moeder burgerlijk aansprakelijk en moet ze de vader een vergoeding betalen. Indien de moeder het gezag over het kind heeft, moet de vader een vergoeding betalen tot dat het kind 21 jaar oud is, aldus minister Ouhabi.

Lees ook: Buitenechtelijke relaties in Marokko: oproep tot afschaffing artikel 490

In het nieuwe wetboek van strafrecht, dat momenteel wordt opgesteld, zal deze bepaling worden opgenomen, bevestigt de minister. De overheid wil een einde maken aan het maatschappelijke verschijnsel van onwettige kinderen. Tegelijk wil ze volwassenen verantwoordelijk stellen. Daarbij zei de minister ironisch dat "een one night stand gedurende 21 jaar betaald wordt. Men kan een kind niet op straat achterlaten".

Bladna.nl