27 augustus 2021 - 15:00 - Marokko
Respecteren of overtreden Marokkanen de beperkende regels met betrekking tot de noodtoestand op gezondheidsgebied? Een onderzoek heeft zich over deze vraag gebogen en de resultaten zijn verrassend.
De coronacrisis wordt gekenmerkt door beperkende maatregelen die soms worden versoepeld en soms juist versterkt worden of bijgesteld. L’Economiste-Sunergia verrichte een enquête over de naleving van de coronamaatregelen door Marokkanen. De resultaten zijn zeer verhelderend, 93% van de ondervraagden verklaarde nog nooit door de politie te zijn aangehouden voor een overtreding van de regels. Maar is dit voldoende om te concluderen dat iedereen zich aan de beperkende maatregelen houdt? Natuurlijk niet.
Lees ook: Premier Marokko spreekt over coronabeperkingen
De realiteit is dat veel overtreders waarschijnlijk aan de waakzaamheid van de autoriteiten ontsnappen. Uit de enquête blijkt dat 2% van de ondervraagden is aangehouden en naar het politiebureau gebracht, omdat zij geen mondmasker droegen, de avondklok overtraden of zich zonder toestemming tussen steden verplaatsten. Zo’n 5% van de personen in de steekproef betaalde een boete.
De beboete personen zijn voor 8% mannelijk en 2% vrouwelijk. Jongeren tussen 18 en 24 jaar die minstens één keer de regels van de noodtoestand hebben overtreden, vertegenwoordigen slechts 3% van de ondervraagden. Gearresteerde jongeren tussen 25 en 34 jaar maken slechts 2% van de steekproef uit. De groep 35 tot 44-jarigen pleegt volgens de enquête de meest overtredingen, 5% van hen is reeds door de politie aangehouden en 6% heeft ter plaatse of binnen 24 uur een boete betaald. Op het platteland is 2% van de bewoners al eens aangehouden door de politie, tegen 3% in stedelijke gebieden, en 4% heeft al eens een boete betaald, tegen 5% in stedelijke gebieden.
Lees ook: Marokko: terugkeer avondklok
De straf voor overtredingen van wetsdecreet 2.20.292 is een boete van 300 tot 1300 dirham en een gevangenisstraf van 1 tot 3 maanden, afhankelijk van de ernst van de overtreding.
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Stranden Al Hoceima gekaapt, autoriteiten machteloos
Marokkaanse politici verdacht van landroof
Woede om plotselinge stijging schoolgeld in Marokko