Zoeken

Marokko en EU niet akkoord over visserijovereenkomst

13 november 2012 - 21:49 - Economie

©

Marokko en de Europese Unie hebben donderdag in Rabat, geen akkoord gevonden over de verlenging van hun visserijovereenkomst, vooral om politieke en technische redenen.

De onderhandelingen gaan volgende maand verder in België. Marokko en de Europese Unie zijn, tijdens de tweedaagse onderhandelingen op hun posities gebleven, tot de grote ergernis van Europese onderhandelaars.

Volgens bronnen van het Marokkaans ministerie van Landbouw, verliepen de gesprekken in een positieve sfeer, maar is de kans zeer klein dat, voor het einde van het jaar, een akkoord wordt gevonden.

De vernieuwing van de visserijovereenkomst werd bijna een jaar geleden geweigerd door het Europees Parlement, omdat het niet voldoende impact had op de EU-economie. Ook het feit dat de Sahara-wateren inbegrepen waren, speelden tegen de vernieuwing van de overeenkomst.

Op dag van vandaag weigert Marokko de overeenkomst te verlengen in haar klassieke vorm. De visbestanden werden eerder geëxploiteerd en geëxporteerd in ruwe vorm. Marokko wil nu dat Europa investeringsgaranties geeft, nieuwe banen creëert en deelneemt aan de ontwikkeling van de visserijsector in Marokko.

Ook al bracht de overeenkomst jaarlijks 36 miljoen euro op aan Marokko, popelt de regering niet om deze te vernieuwen. Volgens experts heeft het land namelijk niets te verliezen indien de overeenkomst niet wordt verlengd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team