Zoeken

EU wil nieuwe visserijovereenkomst met Marokko

5 februari 2012 - 08:05 - Economie

©

De Europese Unie (EU) heeft besloten om een ​​nieuwe visserijovereenkomst met Marokko te onderhandelen, aldus de EU-delegatie in Rabat.

Het Europees Parlement weigerde afgelopen december de bestaande visserij-overeenkomst met Marokko te verlengen, naar aanleiding van een rapport van de Finse EP-lid Carl Haglund. Hij had toen gesteld dat de overeenkomst onvoldoende invloed had op de economie van de EU, niet bevorderlijk was voor het milieu en niet ten goede kwam aan de Saharaanse bevolking.

Het onderhandelingsmandaat voor een nieuwe visserij-overeenkomst moet in de loop van februari worden aangenomen. Marokko moet wel eerst het mandaat goedkeuren alvorens onderhandelingen kunnen worden gestart.

Het voorstel, aanvaard door de meeste lidstaten van de Europese Unie, werd verworpen door het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Nederland en Finland. De vier hadden ook tegen de verlening van de vorige overeenkomst gestemd.

De voormalige visserijovereenkomst kwam vooral ten goede aan Spanje, dat de EU intussen een financiële vergoeding heeft gevraagd voor de geleden verliezen met de niet-verlenging van het akkoord.

Na het Europees besluit, had Rabat de Europese vissersvaartuigen gevraagd de Marokkaanse territoriale wateren te verlaten binnen de 24 uur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team