Zoeken

Europa bezorgd om visserijovereenkomst met Marokko

2 mei 2014 - 15:53 - Economie

©

De Europese Commissie Maritieme zaken en visserij betreurde in een verklaring deze week, de trage goedkeuring door Marokko van de nieuwe visserijovereenkomst. De betrekkingen tussen Marokko en de EU zijn enigszins gespannen door een verschil over de export van Marokkaanse groenten en fruit.

In december 2011 had het Europees Parlement, onder druk van Noorse leden, geweigerd de visserijovereenkomst met Marokko te verlengen. Deze stond "in strijd met de rechten van de bevolking van de Westelijke Sahara". Rabat reageerde door Europese vissersschepen te bevelen haar wateren binnen de 24 uur te verlaten.

Beide partijen hadden, na twee jaar moeilijke onderhandelingen, afgelopen juli een nieuw akkoord gevonden over een periode van vier jaar.

De overeenkomst werd op 16 december 2013 door de Europese Unie geratificeerd, maar nog niet door Marokko. Dit betekent dat de overeenkomst niet in werking kan treden.

In Marokko werd de nieuwe visserijovereenkomst in februari wel unaniem goedgekeurd door het Marokkaans parlement. Enkel de handtekening van Koning Mohammed VI ontbreekt nog, een onmisbaar protocol.

Bladna.nl