Zoeken

Europa stemt vandaag visserijovereenkomst met Marokko

10 december 2013 - 12:54 - Economie

©

Het Europees Parlement gaat vandaag de visserijovereenkomst tussen de EU en Marokko ratificeren. Het akkoord moet een honderdtal Europese boten toestaan in Marokkaanse wateren te vissen tegen een financiële compensatie.

In december 2011 had het Europees Parlement, onder druk van Noorse leden, geweigerd de visserijovereenkomst met Marokko te verlengen. Deze stond volgens de leden "in strijd met de rechten van de bevolking van de Westelijke Sahara". Rabat reageerde door Europese vissersschepen te bevelen haar wateren binnen de 24 uur te verlaten.

Spanje lijdt het meest onder de niet-verlening van de overeenkomst. Van de 126 boten die toen in Marokkaanse wateren mochten vissen, behoorden er ruim honderd tot Spaanse vissers.

Ondanks de grote invloed van voorstanders van de zelfbeschikking in de Sahara, wordt verwacht dat er vandaag massaal voor de overeenkomst zal worden gestemd.

Om nieuwe complicaties te vermijden, hebben Marokko en de Europese Unie op 24 juli een memorandum ondertekend, dat een betere verdeling van de winsten onder de lokale bevolking voorziet.

Als de overeenkomst vandaag wordt gestemd, zal deze nog door het Marokkaans Parlement en de EU Raad van ministers van Visserij moeten worden goedgekeurd.

Update: Het Europees Parlement heeft het akkoord met 310 stemmen tegen 204 goedgekeurd. 49 leden hebben zich van stemming onthouden. Het akkoord moet volgende week worden goedgekeurd door de EU-ministers en het Marokkaans parlement.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team