Zoeken

Visserijovereenkomst Marokko - EU niet verlengd

15 december 2011 - 12:00 - Economie

©

De visserijovereenkomst tussen Marokko en de Europese Unie (EU), die zal eindigen in februari 2012, zal niet verlengd worden. Dit besluit van het Europees Parlement (EP) is vandaag genomen, na een rapport van de Finse EP-lid Carl Haglund.

Volgens het rapport, is de visserij-overeenkomst tussen Marokko en de EU vooral voordelig voor Spanje, vermits een honderdtal van de 119 boten die genieten van deze overeenkomst, Spaans is.

"De afwijzing van de verlenging moet niet als een vijandig gebaar naar onze partners worden beschouwd, maar moet worden gezien als een serieuze bewustwording in een ingewikkelde kwestie", zegt Carl Haglund.

Het Finse EP-lid stelt dat de overeenkomst, dat niet voldoende invloed heeft op de economie van de EU, zou kunnen leiden tot "over-exploitatie van bepaalde mariene soorten" die neerkomen op een schending van het internationaal recht, in het bijzonder als de voorwaarden van deze overeenkomst "interfereren met de middelen van de lokale bevolking van de Sahara".

Carl Haglund zegt voorstander te zijn van "een nieuwe overeenkomst met Marokko, maar kwalitatief beter". De volgende visserijprotocol tussen Marokko en de EU moet economisch duurzaam, milieuvriendelijk, sociaal en gunstig zijn voor beide partijen.

De visserijovereenkomst met de EU heeft Marokko meer dan 36 miljoen euro opgebracht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team