Zoeken

Nieuwe gesprekken over gaspijpleiding Marokko-Nigeria

14 november 2022 - 15:00 - Economie

©

Het gaspijpleidingproject tussen Marokko en Nigeria maakt vorderingen. In afwachting van het definitieve besluit van Abuja, dat in 2023 wordt verwacht, heeft het technisch comité deze week in Rabat een reeks vergaderingen gehouden.

In zijn toespraak ter gelegenheid van de 47ᵉ verjaardag van de Groene Mars, benadrukte Koning Mohammed VI dat het pijpleidingproject Marokko-Nigeria het potentieel heeft om de sociaal-economische ontwikkeling van het continent te versnellen. Van 7 tot 11 november hield het technisch comité van het project een reeks vergaderingen in Rabat, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van energiebedrijven uit Senegal, Mauritanië en Nigeria, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) en Marokko. De bedoeling was de stand van zaken van het project te bespreken.

Lees ook: 2023 cruciaal voor gaspijpleiding Marokko-Nigeria

Volgens een persbericht van de nationale dienst voor koolwaterstoffen en mijnen (ONHYM), kregen de deelnemers aan deze bijeenkomsten presentaties te zien van bedrijven over verschillende kwesties in verband met het project. De leden van het comité hebben bij die gelegenheid ook een bezoek gebracht aan de installaties van de pijpleiding Maghreb-Europa, die deel zal uitmaken van de pijpleiding Marokko-Nigeria en deze met Europa zal verbinden voor de uitvoer van gas.

Lees ook: Europa overweegt financiering gaspijpleiding Nigeria-Marokko

Het pijpleidingproject tussen Marokko en Nigeria zal naar verwachting een investering vergen van 25 miljard dollar. In een verklaring aan Bloomberg zei Mele Kyari, CEO van NNPC, de Nigeriaanse staatsoliemaatschappij, dat volgend jaar een definitief investeringsbesluit zal worden genomen en dat de financieringsgesprekken nog aan de gang zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team