Zoeken

2023 cruciaal voor gaspijpleiding Marokko-Nigeria

12 oktober 2022 - 17:00 - Economie

©

Volgens Mele Kyari, CEO van het staatsbedrijf Nigerian Oil Company, zal 2023 cruciaal zijn voor de pijpleiding Marokko-Nigeria. Het gaat om een omvangrijk project dat reeds het voorwerp uitmaakt van een overeenkomst tussen de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS), Marokko en Nigeria.

In 2017 werd de haalbaarheidsstudie om de pijpleiding Marokko-Nigeria aan te leggen gelanceerd na het officiële bezoek van Koning Mohammed VI aan Nigeria in december 2016. De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari ondertekende tijdens een bezoek aan Rabat op 10 juni 2018 eveneens een overeenkomst met Marokko.

Lees ook: Russische OMK-groep zal niet investeren in gaspijpleiding Marokko-Nigeria

Het project van de gaspijpleiding tussen Marokko en Nigeria zal naar verwachting 20 tot 25 miljard dollar kosten. Marokko wil het project tot een goed einde brengen. Nigeria van zijn kant heeft besloten de laatste fase in 2023 te voltooien. "Volgend jaar zullen we een definitieve investeringsbeslissing nemen. Er zijn financieringsgesprekken aan de gang," vertelde Mele Kyari aan Bloomberg. Hij noemde daarbij de namen van de instanties niet die het project zullen financieren.

Lees ook: Gaspijpleiding Nigeria-Marokko: Nigeriaanse president wil Europeanen lokken

Mele Kyari verklaarde dat het project in verschillende fasen zal worden gerealiseerd. Het zal zich uitstrekken over een lengte van 5600 kilometer langs de West-Afrikaanse kust van Nigeria via Benin, Togo, Ghana, Ivoorkust, Liberia, Sierra Leone, Guinee, Guinee-Bissau, Gambia, Senegal en Mauritanië tot Marokko. Daar kan het worden aangesloten op de pijpleiding Maghreb-Europa en het Europese gasnet voorzien. De pijpleiding zal ook de ingesloten landen zoals Niger, Burkina Faso en Mali ten goede komen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team