Zoeken

Europa overweegt financiering gaspijpleiding Nigeria-Marokko

5 mei 2022 - 17:00 - Economie

©

Om zijn afhankelijkheid van Rusland te verminderen, overweegt Europa uit te kijken naar andere bronnen voor zijn aardgasvoorziening, met name in Afrika. Het oude continent kijkt daarbij wellicht ook naar het pijpleidingproject Nigeria-Marokko.

Door de oorlog in Oekraïne is de Europese Unie op zoek naar alternatieven voor Russisch gas. In 2021 stond Rusland in voor 45 procent van de Europese gasinvoer of meer dan 155 miljard kubieke meter. De Europese landen zijn van plan hun invoer van vloeibaar aardgas te verhogen met 50 miljard kubieke meter en met 10 miljard kubieke meter via pijpleidingen uit andere landen dan Rusland, meldt Bloomberg, op basis van een document van de Europese Commissie.

Lees ook: Rusland wil investeren in gaspijpleiding Nigeria-Marokko

Europa onderzoekt de mogelijkheid om onder meer gebruik te maken van het grotendeels onaangeboorde potentieel voor vloeibaar aardgas in Afrika, aldus dezelfde bron. Volgens Bloomberg heeft Europa daarbij de grote gaspijpleidingprojecten in het vizier, zoals het project dat door Nigeria en Marokko werd geïnitieerd. Haalbaarheidsstudies en onderzoek naar de financiering van dit megaproject zijn aan de gang.

Lees ook: "Iedereen wil Marokkaans gas kopen"

"Ik kan u alleen maar zeggen dat de Commissie werkt aan een internationale energiestrategie en dat de goedkeuring daarvan voorlopig gepland staat voor 18 mei", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team