Zoeken

Gasleiding Marokko-Nigeria: 12,5 miljard dollar om aanleg te versnellen

29 mei 2023 - 21:45 - Economie

©

Mele Kyari, de bestuursvoorzitter van de Nigeriaanse oliemaatschappij NNPC, is partner van het Marokkaanse staatsbedrijf voor koolwaterstoffen en mijnen ONHYM, voor de aanleg van de gaspijpleiding tussen Marokko en Nigeria. Hij heeft een investering aangekondigd van 12,5 miljard dollar, of 50% van de totale kosten, om de uitvoering van het project te versnellen.

Het project voor de aanleg van de gaspijpleiding Marokko-Nigeria werd al in 2016 gelanceerd, maar wekte na de energiecrisis veroorzaakt door de Russisch-Oekraïense oorlog de interesse van veel andere landen. Volgens de Nigeriaanse minister van Olie, Timipre Sylva zijn de haalbaarheidsstudies voor het project nog volop aan de gang. Nigeria heeft de grootste gasvoorraad van West-Afrika met reserves van 5,66 miljard kubieke meter. Het land wil zo’n 3 miljard kubieke meter gas per dag leveren in het kader van dit "strategische en succesvolle project voor alle landen" in de regio.

Lees ook: Financiering gaspijpleiding Marokko-Nigeria bijna rond

Koning Mohammed VI beschouwt het project als "een plan voor vrede, Afrikaanse economische integratie en gezamenlijke ontwikkeling voor huidige en toekomstige generaties". De gaspijpleiding Marokko-Nigeria zal niet alleen Afrikaanse landen bevoorraden, maar zal het ook mogelijk maken om Europa te bedienen via de gasleiding Maghreb-Europa, legt Malam Mele Kyari van NNPC uit. De pijpleiding zal van Nigeria via Benin, Togo, Ghana, Ivoorkust, Liberia, Sierra Leone, Guinee-Bissau, Gambia, Senegal en Mauritanië naar Marokko lopen, aldus Atalayar.

Lees ook: Marokko, toekomstige grote gasexporteur in Afrika?

Het koninkrijk is van plan om 1672 kilometer pijpleiding aan te leggen voor de bevoorrading van Portugal en Spanje, wat hun afhankelijkheid van Algerijns gas zou helpen verminderen. Maar de werken zijn nog steeds niet van start gegaan, omdat het project kolossale investeringen vereist. Daaraan zal binnenkort worden voldaan, belooft de CEO van NNPC, die de bouw aankondigt van een elektriciteitscentrale in Kaduna en Kano om de milieueffecten van het project te beperken, en de totale renovatie van zijn pijpleidingennetwerk om grote hoeveelheden koolwaterstoffen naar Europa te kunnen vervoeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team