Zoeken

Nieuwe overeenkomsten voor gaspijpleiding Nigeria-Marokko

7 december 2022 - 07:00 - Economie

©

In de nieuwe integratieovereenkomsten die op maandag 5 december in Rabat met vijf landen zijn ondertekend, staat dat de gaspijpleiding tussen Nigeria en Marokko een West-Afrikaans project wordt.

Na Mauritanië en Senegal, die via hun nationale oliemaatschappijen aan het project zullen deelnemen, hebben nog vijf andere landen een besluit genomen over het tracé van de toekomstige pijpleiding. Het gaat om Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau en Sierra Leone. Door deze overeenkomsten kunnen deze landen ook de economische voordelen genieten die kunnen voortvloeien uit de afzet van gas in Europa, schrijft Ecofin.

Lees ook: Marokko en Algerije ruziën over gaspijpleiding met Nigeria

De overeenkomsten zijn in overeenstemming met de wensen van Koning Mohammed VI, die hij tijdens de viering van de 47e verjaardag van de Groene Mars heeft geuit. "We willen dat het een strategisch project wordt dat ten goede komt aan de hele West-Afrikaanse regio met een bevolking van meer dan 440 miljoen mensen", verklaarde de monarch toen.

Lees ook: 2023 cruciaal voor gaspijpleiding Marokko-Nigeria

Eerder was al een overeenkomst ondertekend met de Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS). In de komende weken zullen nog meer overeenkomsten worden ondertekend met Benin, Togo, Ivoorkust en Liberia.

Bladna.nl