Zoeken

Marokko niet van plan om gas uit Algerije te blokkeren

20 augustus 2021 - 20:20 - Economie

©

Amina Benkhadra, de directeur-generaal van het overheidsbedrijf voor olie en steenkool (ONHYM), heeft het officiële standpunt van Marokko met betrekking tot de geruchten rond de Gaspijplijn Maghreb Europa (GME) bekendgemaakt. Volgens haar is het koninkrijk niet van plan de leveringen vna gas aan Spanje via het GME te verhinderen nadat het contract in oktober 2021 verstreken is.

In een interview met MAP, verklaarde de directeur van ONHYM, Amina Benkhadra, dat "de wens van Marokko om deze route voor de export van gas operationeel te houden, al meer dan drie jaar duidelijk en consequent op alle niveaus naar voren wordt gebracht".

Lees ook: Algerije anticipeert op einde concessie Maghreb-Europa-gaspijpleiding

Amina Benkhadra voegde eraan toe dat het de wens is van het bedrijf, "zoals wij dit mondeling en schriftelijk, in het openbaar en in privé-gesprekken, steeds met dezelfde duidelijkheid en standvastigheid tot uitdrukking hebben gebracht". Ze zei dit in reactie op de valse berichten waarin werd beweerd dat Marokko besloten zou hebben om de leveringen aan Spanje stop te zetten wanneer de overeenkomst afloopt.

Het hoofd van ONHYM herinnerde eraan dat deze gaspijpleiding door Spanje is aangelegd om Algerijns gas via Marokko naar Europa te vervoeren, "in optimale en veilige omstandigheden". De dienst wordt verleend door het Marokkaanse personeel en de directie van het bedrijf Metragaz.

Lees ook: Marokko blokkeert concessie gasleiding tussen Algerije en Spanje

Het GME, dat nu reeds 25 jaar in gebruik is, "is een formidabel instrument voor een win-win-samenwerking en een voorbeeld van een regionaal structurerend project, dat wederzijds voordelig is", benadrukte Amina Benkhadra.

De directeur zei ook dat de toegang vrij is en dat de tarieven transparant en niet-discriminerend zullen zijn. En aangezien deze faciliteit is afgeschreven, zullen de tarieven ook nog eens competitiever zijn dan die van alle andere concurrerende vervoermiddelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team