Zoeken

Marokko "heeft geen olie ontdekt in Tarfaya"

27 april 2022 - 17:40 - Economie

©

De Vereniging van Spaanse Geologen en Geofysici voor Petroleum (AGGEP), beweert dat Marokko geen olievoorraden heeft ontdekt in Tarfaya, voor de kust van de Canarische Eilanden. Volgens de vereniging is dit een "publiciteitsstunt" om investeerders aan te trekken in de koolwaterstofsector in Marokko.

In een verklaring gepubliceerd op sociale media, schrijft de vereniging dat Marokko geen olievondsten heeft gedaan voor de kust van de Canarische Eilanden, meldt El Publico. "Alle cijfers die onlangs zijn gepubliceerd over de ’spookolie’ in Marokko vallen in de categorie van onontdekte of prospectieve rijkdommen", aldus AGGEP in zijn nota. In een aparte post op haar Facebook-account, noemt de vereniging de ontdekking "fake" en zegt dat het om "publiciteit" gaat, georganiseerd door Rabat om investeerders aan te trekken.

AGGEP baseert zich op de systemen voor de evaluatie en de classificatie van koolwaterstofvoorraden en -reserves en hun rendabiliteit, om uit te leggen dat de aangekondigde capaciteit van een miljard vaten ruwe aardolie voor deze Marokkaanse vondsten, niet zo hoog is als het lijkt. Het is slechts voldoende om gedurende twee jaar te voldoen aan de vraag naar aardolie van een middelgroot land als Spanje, dat 1,3 miljoen vaten per dag en bijna 500 miljoen vaten per jaar verbruikt. Volgens deskundigen is het project niet rendabel, gezien de hoge kosten van de winning als gevolg van de diepte van de zee.

Marokko kondigde vorige week aan dat het verschillende oliebronnen heeft ontdekt, waaronder twee in het Tarfaya-gebied, in de buurt van de wateren van de Canarische Eilanden. De ontdekking van andere putten werd donderdag bekendgemaakt door de Britse onderneming Europe Oil & Gas, die belast is met de exploratie voor de kust van Agadir, ten noordoosten van de Canarische Eilanden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team