Zoeken

Olie-exploratie in Tarfaya moet 100 miljard euro opleveren

23 april 2022 - 09:00 - Economie

©

Marokko zou meer dan 100 miljard euro, of ongeveer evenveel als het huidige Bruto Binnenlands Product (BBP), met de exploratie van olie kunnen verdienen in Tarfaya, nabij de Canarische Eilanden.

Marokko heeft aangekondigd dat er olie is gevonden bij Tarfaya en Sidi Ifni, in de buurt van de Canarische Eilanden. Amina Benkhadra, hoofd van het Marokkaans Agentschap voor Koolwaterstoffen en Mijnen (ONHYM), heeft vorige week in het parlement meegedeeld dat er olie of gas is ontdekt in 40 van de 67 putten die tussen 2000 en 2022 in dit gebied zijn geboord. Dit komt bovenop de aardolie die door het Britse bedrijf Europa Oil & Gas is gevonden in de regio van Agadir, meldt La Razon.

Lees ook: Olie-exploratie in Tarfaya verontrust Canarische eilanden

Al deze oliebronnen hebben samen een waarde van meer dan 100 miljard euro, evenveel als het Marokkaanse BBP. Marokko versnelde na dit goed nieuws, de olie-exploratie in de buurt van de Canarische Eilanden, zonder eerst de kwestie rond de territoriale wateren met Spanje op te helderen. Europa Oil & Gas heeft eind 2019 van de Marokkaanse regering toestemming gekregen om exploraties uit te voeren. Die vergunning geldt voor 25 jaar. De Britse onderneming bezit 75% van het project en de resterende 25% is in handen van het ONHYM.

Het Italiaanse bedrijf Eni heeft sinds 2017 een exploratievergunning in Tarfaya, Sidi Ifni en Tan Tan. Ze heeft toestemming gekregen om over een oppervlakte van 23.900 vierkante kilometer te boren, tot op een diepte van 1000 meter. Van de zeven putten die in de afgelopen twee decennia zijn geboord, bevinden drie zich in ondiep water. In twee daarvan, in de buurt van de eilanden Lanzarote en Fuerteventura, is de aanwezigheid van olie bevestigd.

Lees ook: Repsol heeft spijt van vertrek uit Marokko

Ángel Víctor Torres, president van de Canarische Eilanden, heeft zich woensdag uitgesproken over het voornemen van Marokko om de olie-exploratie in de buurt van de Canarische Eilanden te hervatten. Hij heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez opgeroepen om snel onderhandelingen met Rabat te starten, om de territoriale wateren tussen de twee landen af te bakenen, in overeenstemming met het internationaal recht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team