Zoeken

Olie-exploratie in Tarfaya verontrust Canarische eilanden

20 april 2022 - 19:00 - Marokko

©

Marokko heeft maandag zijn plannen bekendgemaakt voor de exploratie van olie, gas en tellurium in het Tarfaya-gebied, net voor de kust van Lanzarote en Fuerteventura op de Canarische Eilanden, waar men zich grote zorgen maakt over dit project.

Marokko is van plan twee putten te boren om olie te winnen in Tarfaya. Het project baart de autoriteiten van de Canarische Eilanden zorgen. Afgevaardigde Pedro Quevedo van Nueva Canarias in het Congres, wil dat president Pedro Sanchez onmiddellijk met Marokko onderhandelt over een duidelijke afbakening van de Canarische en Marokkaanse wateren, meldt The Objective.

Lees ook: Marokko meldt olievondst nabij Tarfaya

De parlementariër zegt dat zijn partij reeds in 2017 kritiek heeft geformuleerd met betrekking tot de door Marokko verleende vergunningen voor het uitvoeren van de exploraties. Een dergelijke activiteit zal volgens hem gevolgen hebben voor het maritieme milieu, de toeristische sector en de duurzame ontwikkeling op basis van hernieuwbare energie. "Na de goedkeuring van twee wetten door het Marokkaanse parlement in januari 2020, waarbij het land unilateraal zijn territoriale wateren heeft afgebakend, komt Marokko nu opnieuw met een andere unilaterale maatregel", hekelt Pedro Quevedo.

Lees ook: Spanje: ophef om "Marokkaanse karakter" wateren Canarische Eilanden

Het is "absoluut noodzakelijk" dat de grens tussen de Marokkaanse territoriale wateren en de Canarische Eilanden wordt vastgesteld, benadrukt het parlementslid. Hij waarschuwt dat dit nieuwe Marokkaanse besluit "door de Canarische Eilanden zal worden aangevochten, aangezien het een rechtstreekse invloed heeft op het grondgebied en de huidige en toekomstige belangen van de eilanden".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team