Zoeken

Zeeverbinding overwogen tussen Canarische Eilanden en Marokko

20 mei 2022 - 16:20 - Marokko

©

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares, benadrukte woensdag dat de Canarische Eilanden baat zouden hebben bij de hervatting van de betrekkingen met Marokko. Vooral de vermindering van de illegale immigratie en de mogelijkheid om zeeverbindingen aan te knopen zouden de eilanden ten goede komen.

"Deze nieuwe fase van samenwerking, transparantie en het afzien van unilaterale acties is gunstig voor de Canarische Eilanden," zei Albares in antwoord op een vraag van het congreslid van Nueva Canarias, Pedro Quevedo. Volgens de minister begint de roadmap die op 7 april in Rabat was overeengekomen na de ontmoeting tussen Pedro Sanchez en Koning Mohammed VI "zijn vruchten af te werpen".

Lees ook: Marokko erkent "Spaans karakter Canarische Eilanden"

De nieuwe relatie met Marokko biedt, wat de voordelen voor de Canarische Eilanden betreft, de mogelijkheid om "desgewenst zeeverbindingen tussen de Canarische Eilanden en Marokko tot stand te brengen", zei Albares. Hij herinnerde eraan dat de president van de Canarische Eilanden ook met een grote delegatie zakenmensen naar Marokko kan reizen als hij dat wenst. De hervatting van de betrekkingen heeft er ook toe bijgedragen dat de migratiestroom in april met 78,1% is gedaald ten opzichte van januari.

De minister verzekerde ook dat de Canarische Eilanden "betrokken" zullen worden bij het proces van afbakening van de territoriale wateren aan de Atlantische kust. De besprekingen zullen in juni beginnen met de hervatting van de Spaans-Marokkaanse werkgroep. "Afbakening kan alleen plaatsvinden door middel van overeenkomsten die gebaseerd zijn op het internationale zeerecht," zei Albares, die de Canarische Eilanden opriep kalm te blijven en hen verzekerde dat de regering al het mogelijke zou doen om hun belangen te beschermen.

Lees ook: Olie-exploratie in Tarfaya verontrust Canarische eilanden

Albares herhaalde dat hij volgende week de archipel zou bezoeken om voor te stellen dat de Canarische Eilanden in de toekomst het "knooppunt van Spanje en Europa naar Marokko" zouden zijn, waarbij hij benadrukte dat dit "gunstig zou zijn voor de Canarische Eilanden".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team