Zoeken

Marokko erkent "Spaans karakter Canarische Eilanden"

27 april 2022 - 09:40 - Wereld

©

Ahmed Moussa, Marokkaans consul op de Canarische Eilanden, houdt vol dat de exploratie van aardolie in de buurt van de archipel vooralsnog niet gericht is op de exploitatie van de putten. Hij benadrukt ook dat Marokko het "Spaanse karakter" van de Canarische Eilanden altijd heeft erkend en deze nooit heeft opgeëist.

"Mijn aanwezigheid als Marokkaans consul op de Canarische Eilanden, betekent in rechte dat wij de Spaanse soevereiniteit erkennen. Het consulaat bestaat al sinds 1976," zegt Ahmed Moussa in een interview met Cadena Ser, waarmee hij de geruchten over een Marokkaanse aanspraak op de Canarische Eilanden ontkent.

Lees ook: Olie-exploratie in Tarfaya schadelijk voor nieuwe betrekkingen met Spanje?

Volgens de Marokkaanse diplomaat is de aanwezigheid van de Canarische Eilanden op sommige Marokkaanse kaarten, geen reden om te concluderen dat ze door Marokko worden opgeëist, aangezien het om geografie gaat die niet zomaar kan worden gewijzigd. Zo wordt ook het noorden van Marokko op sommige kaarten getekend als een onderdeel van Spanje.

Ahmed Moussa zegt ook verheugd te zijn over de aankondiging van de president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, om een bezoek te brengen aan Marokko nu de betrekkingen zijn genormaliseerd. "Elke president van de Canarische Eilanden is altijd welkom (in Marokko) en in het bijzonder de heer Ángel Víctor Torres, een respectabel en gerespecteerd politicus, net als zijn voorgangers," zegt hij.

Lees ook: Olie-exploratie in Tarfaya verontrust Canarische eilanden

Met betrekking tot de aardolie-exploratie door Marokko vlak bij de Canarische Eilanden, houdt Ahmed Moussa vol dat het koninkrijk "soeverein" is over zijn territoriale wateren, maar hij begrijpt wel de vrees van de autoriteiten van de Canarische Eilanden. Voorlopig hebben de vergunningen die verleend zijn aan de oliemaatschappijen enkel betrekking op "exploratie en niet op exploitatie", verzekert hij.

Bladna.nl