Zoeken

Oekraïne: paspoorten Marokkaanse studenten ingetrokken?

2 maart 2022 - 19:00 - Economie

©

De universiteiten in Oekraïne waar Marokkaanse studenten studeren, zouden weigeren hun paspoorten terug te geven. De bedoeling is hen te dwingen al hun studiegelden te betalen voordat ze het land kunnen verlaten.

Marokkaanse studenten die nog steeds in Oekraïne zijn, kampen met tal van moeilijkheden, waaronder de inbeslagname van hun paspoorten door sommige Oekraïense scholen en universiteiten. Ze weigeren hun paspoorten terug te geven als ze hun collegegeld niet volledig betalen, meldden tal van groepen op Telegram en WhatsApp.

Lees ook: De ongelooflijke reis van twee Marokkanen om Oekraïne te verlaten (video)

Volgens berichten van Marokkaanse studenten die in metrostations verblijven, is de situatie zeer moeilijk. Velen zitten zonder reisdocumenten en worden heen en weer geslingerd tussen de wens om te vluchten en de vrees om zo’n kostbaar document achter te laten.

De studenten weten ook niet of de door de Marokkaanse ambassade in Oekraïne aanbevolen grensovergangen daadwerkelijk de mogelijkheid bieden om naar Duitsland te reizen. De studenten weten niet wat zij moeten doen met de tegenstrijdige informatie over hun repatriëring.

Lees ook: Marokkanen moeten smeergeld betalen om Oekraïne te verlaten

Ook ervaren Marokkaanse studenten moeilijkheden met de noodnummers die aan de Marokkaanse gemeenschap in Oekraïne zijn verstrekt en die volgens talrijke klachten niet kunnen worden bereikt. De studenten klagen over een totaal gebrek aan coördinatie, terwijl zij via de officiële kanalen van het ministerie van Buitenlandse Zaken hulp en advies zouden moeten krijgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team