Zoeken

Marokkanen moeten smeergeld betalen om Oekraïne te verlaten

1 maart 2022 - 16:20 - Wereld

©

Veel Marokkanen die Oekraïne willen verlaten, moeten smeergeld betalen om de grensovergangen met Roemenië, Hongarije en Slowakije over te kunnen steken. Dit meldt een collectief van Marokkaanse expats die hen helpt.

"Mensen nemen contact met ons op via verschillende kanalen, waaronder Telegram, Instagram en andere sociale media platforms," vertelt Sara Bourial, een 25-jarige Marokkaanse die in Parijs woont, aan Morocco World News. Ze is lid van een collectief dat opgericht is door Marokkaanse expats in heel Europa, waaronder Frankrijk, België en Polen, om Marokkanen te helpen die in Oekraïne gestrand zijn sinds het begin van de Russische invasie. Ze zegt dat verscheidene mensen reeds contact hebben opgenomen met het collectief om uitdrukking te geven aan hun noden zoals advies, financiële hulp en huisvesting.

Lees ook: Marokkaanse studenten in Oekraïne schuilen in metrostations

"We doen ons best om mensen onderdak en financiële steun aan te bieden. Maar geld overmaken is erg moeilijk vanwege de situatie. De banken zijn namelijk gesloten," zegt Sara. Ze geeft samen met Mehdi, die ook lid is van het collectief, uitleg over de problemen die Marokkanen ondervinden aan de grensovergangen met Roemenië, Hongarije en Slowakije. "Sommige Marokkanen kunnen bepaalde grensposten niet oversteken. Afrikanen hebben grote problemen. Volgens de getuigenverklaringen van een aantal Marokkanen, moeten sommige mensen smeergeld geven om de grensposten tussen Oekraïne en Polen te mogen oversteken," zeggen ze.

Lees ook: Oorlog Rusland-Oekraïne: Marokkaanse ambassade in Kiev blijft open

De twee medeoprichters van het collectief zijn ook van plan de zaak van de in Oekraïne geblokkeerde Marokkanen bij de Marokkaanse autoriteiten te bepleiten en hen "zoveel mogelijk hulp" te verlenen. Daartoe verzoeken ze Marokkanen in nood om een formulier in te vullen of hen per e-mail berichten te sturen. Naast financiële bijstand en mentale ondersteuning, biedt het collectief ook huisvestingsdiensten aan in Frankrijk, België, Polen en Roemenië.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team