Zoeken

De ongelooflijke reis van twee Marokkanen om Oekraïne te verlaten (video)

1 maart 2022 - 17:00 - Wereld

©

Mohamed Essrhir en Mehdi Aghfir, twee Marokkaanse studenten in hun 3e en 5e jaar geneeskunde aan de Nationale Universiteit van Kharkiv in Oekraïne, slaagden er samen met andere vrienden in om het land te verlaten, na de eerste aanvallen vanuit Rusland.

De twee Marokkaanse studenten reisden 1200 km in 35 uur tijd, vooraleer ze de Pools-Oekraïense grens bereikten. Daar stonden reeds een groot aantal Oekraïners die eveneens probeerden om de regio te ontvluchten door toevlucht te zoeken in het buurland.

Lees ook: Marokkaanse studenten in Oekraïne schuilen in metrostations

Voor ze Oekraïne verlieten, namen Mohamed en Mehdi contact op met de Marokkaanse ambassade in Polen. Daar werd hen verzekerd dat "het voldoende is om de Poolse grenspost te bereiken, om het land te kunnen verlaten," meldt SNRT News.

De Marokkaanse ambassade in Oekraïne had Marokkaanse onderdanen op zaterdag 12 februari al aanbevolen om het land verlaten. Inmiddels is het Oekraïense luchtruim gesloten en zijn er aan de grenzen tussen Oekraïne en de buurlanden talrijke doorlaatposten ingericht, om het vertrek van Marokkaanse onderdanen te vergemakkelijken.

Lees ook: Oorlog Rusland-Oekraïne: Marokkaanse ambassade in Kiev blijft open

De Marokkaanse ambassade riep tevens op tot de strikte naleving van de door de bevoegde autoriteiten uitgevaardigde richtlijnen en veiligheidsmaatregelen en verzocht Marokkanen in Oekraïne om voor alle informatie contact op te nemen met de crisiseenheid van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bladna.nl