Zoeken

Oekraïne: Arabieren en zwarten gediscrimineerd

2 maart 2022 - 21:00 - Wereld

©

De Oekraïense autoriteiten worden beschuldigd van discriminatie van niet-Oekraïners, in het bijzonder van Arabieren en Afrikanen. Op sociale media zijn videobeelden te zien van Arabische studenten en burgers die hun beklag doen over discriminatie door de Oekraïense autoriteiten. Ongeveer 9000 Marokkanen die zich nog in het land bevinden, worden door de situatie getroffen.

Afrikanen moesten wachten tot alle Oekraïners waren ingestapt voordat ze aan boord van de trein mochten. Dit is een van de video’s die sinds zaterdagavond op sociale media circuleren en scherp zijn bekritiseerd door mensenrechtenactivisten en journalisten. In de top 10 van herkomstlanden van studenten die kiezen om in Oekraïne te studeren, staan volgens het ministerie van Onderwijs Marokko, Nigeria en Egypte, met meer dan 16.000 studenten.

Lees ook: De ongelooflijke reis van twee Marokkanen om Oekraïne te verlaten (video)

BBC journalist Stephanie Hegarty schreef in een tweet dat "Oekraïense grensbeambten zwarte burgers hebben gevraagd om aan het eind van de rij te gaan staan van mensen die naar Polen zijn gevlucht". Zij haalde het voorbeeld aan van een Nigeriaanse student geneeskunde die de situatie veroordeelde en de Oekraïense grensbeambten ervan beschuldigde zwarte mensen terug te sturen om voorrang te verlenen aan Oekraïners.

Marokkanen, Egyptenaren en Tunesiërs deelden video’s op sociale media waarin ze beweerden dat ze "als dieren" werden behandeld. Arabische studenten hebben zelfs hun paspoort verloren omdat Oekraïense soldaten hen de toegang tot Polen ontzegden.

Lees ook: Oekraïne: paspoorten Marokkaanse studenten ingetrokken?

Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen en heeft het het land zwaar beschoten en gebombardeerd. Met beschuldigingen van discriminatie en intimidatie aan het adres van de autoriteiten, vrezen mensenrechtengroeperingen voor een menselijke tragedie die nog verergerd wordt door de oorlog.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team