Zoeken

Israël geeft Marokkaanse docenten toestemming om les te geven aan Palestijnse universiteiten

12 maart 2022 - 09:00 - Wereld

©

Israël staat toe dat Marokkaanse professoren les geven aan Palestijnse universiteiten op de Westelijke Jordaanoever. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.

De Coördinator voor overheidsactiviteiten in de gebieden (COGAT) van het Israëlische ministerie van Defensie heeft nieuwe voorschriften uitgevaardigd voor de Palestijnse universiteiten op de Westelijke Jordaanoever, met het oog op de toelating van buitenlandse professoren en studenten uit landen die diplomatieke betrekkingen met Israël onderhouden. Het gaat om het Verenigd Koninkrijk, landen van de Europese Unie, Jordanië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko.

Lees ook: Israël biedt Marokkanen opleiding aan

Professoren en onderzoekers die aan Palestijnse universiteiten les willen geven, moeten minstens gepromoveerd zijn en een visum aanvragen bij het Israëlische consulaat in hun land alvorens naar de Westelijke Jordaanoever te reizen. Er zullen maximaal 100 visa voor hen worden afgegeven. In totaal zullen ook 150 visa worden verstrekt aan internationale studenten die aan Palestijnse universiteiten willen studeren.

COGAT en het Israëlische ministerie van Defensie zullen het recht hebben om de academische vakken te beperken die kunnen worden gevolgd door buitenlandse studenten. De kandidaat-studenten moeten tevens een interview op het Israëlische consulaat ondergaan als onderdeel van hun visumaanvraag, meldt Haaretz.

Lees ook: Marokkaanse en Israëlische universiteiten bundelen krachten

Studenten of docenten moeten een officiële uitnodiging krijgen van de Palestijnse Autoriteit. Visa voor docenten en studenten zijn één jaar geldig en kunnen worden verlengd. Docenten kunnen maximaal vijf opeenvolgende jaren lesgeven, maar moeten na 27 maanden lesgeven het land voor negen maanden verlaten om aan de Israëlische wetten te voldoen. Buitenlandse studenten kunnen daarentegen vier jaar blijven om hun master- of postdoctorale studies af te ronden. Docenten en studenten uit Jordanië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko kunnen alleen visa voor kort verblijf aanvragen.

Bladna.nl