Zoeken

Marokkaanse student gedood door Russisch leger in Oekraïne

26 april 2022 - 11:40 - Wereld

©

Anas Jabry, een Marokkaanse student, is om het leven gekomen bij een Russische aanval op een bus in de Oekraïense stad Odessa op 20 april. Zijn vader vertelt wat er gebeurd is.

De familie Jabry is in rouw. Mustapha Jabry, voormalig regionaal afgevaardigde van het ministerie van Communicatie in Agadir, heeft op zijn Facebook-pagina aangekondigd dat zijn zoon Anas Jabry is gestorven. Hij is omgekomen bij een Russisch bombardement op de Zuid-Oekraïense stad Odessa. Anas werd geboren uit een Marokkaanse vader en een Oekraïense moeder. "Mijn zoon keerde met zijn moeder terug van Moldavië naar Oekraïne. Ze dachten dat de situatie gekalmeerd was, maar ze werden verrast door de Russische aanvallen aan de grens en mijn zoon werd op woensdagavond (20 april) gedood," vertelt de vader van het slachtoffer aan Asswate Maghribia.

Lees ook: Roemenië helpt Marokkaanse studenten in Oekraïne

"Ik bezocht hen regelmatig in Oekraïne en mijn zoon kwam elke zomer zijn vakantie in Marokko doorbrengen," zegt Mustapha Jabry. Hij vertelt dat het niet mogelijk was om het lichaam van zijn zoon te repatriëren, vanwege de voortdurende oorlog in het land. "Ik heb contact opgenomen met vrienden in Oekraïne om een islamitische begrafenis te organiseren en hem op vrijdag 22 april te begraven," voegt de vader van de jonge student eraan toe.

Lees ook: Geen enkele Marokkaan bij vrijwilligers in Oekraïne tegen Rusland

Regeringswoordvoerder Mustapha Baitas, zei donderdag op een persconferentie nog dat hij nog geen informatie had ontvangen over de dood van Marokkaanse studenten in Oekraïne. De Marokkaanse ambassade in Kiev raadde Marokkaanse burgers in Oekraïne bij het uitbreken van de Russische invasie in Oekraïne aan, om voor hun veiligheid het land te verlaten via de beschikbare commerciële vluchten. Van de 9000 Marokkaanse studenten die aan academische instellingen in Oekraïne waren ingeschreven, werden sommigen naar Marokko gerepatrieerd, trokken anderen naar andere Europese landen en bleven weer anderen achter in het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team