Zoeken

Nora Gharib maakt eerste kledingcollectie

28 februari 2023 - 10:00 - Cultuur

©

De Marokkaans-Vlaamse actrice en presentatrice Nora Gharib heeft nu ook een eerste modecollectie gemaakt voor de modeketen ZEB. Het Nieuwsblad spreekt de 29-jarige duizendpoot terwijl ze in Dubai is voor de fotoshoot van haar nieuwe collectie, die vanaf zaterdag 25 februari bij ZEB in de winkel ligt.

De modecollectie voor ZEB is alweer een project in de drukke loopbaan van Gharib. Ze zegt zeer blij te zijn met de projecten die ze mag doen. "Ik vind dit niet vanzelfsprekend. Ik dank God elke dag voor wat ik allemaal kan doen", zegt Nora. De fotoshoot voor de collectie vindt plaats op een boot in Dubai en niet in Marokko, waar haar ouders vandaan komen. "Natuurlijk hebben we het er wel over gehad, niet alleen mijn roots maar ook mijn hart ligt in Marokko. Maar eerlijk? Het zou toch heel cliché zijn om mijn eerste modecollectie voor ZEB daaraan op te hangen. Neen, met Dubai klopt het plaatje volledig."

Lees ook: Nora Gharib hekelt giftige reacties na vieren WK-zege Marokko

Gharib voelt zich duidelijk thuis in Dubai. "Voor de dingen die iedereen leuk vindt: mooi weer en lekker eten. Daar begint het wel echt mee, want in Dubai is alles halal. In België kan ik niet zomaar een stukje vlees bestellen, hier wel. En er zijn zoveel mocktails. Voor iemand die geen alcohol drinkt, is dat hemels. Het is ook een zeer kindvriendelijke stad, dat vind ik belangrijk. Ik kan hier zorgeloos rondlopen met Chams. Als we thuis zijn, zegt ze vaak Mama, ik wil naar Dubai. Gelukkig zegt ze hetzelfde over Marokko", aldus Nora Gharib.

Ze vindt het idee dat veel mensen van de stad hebben dan ook onterecht, al was het voor haar ook geen liefde op het eerste gezicht. "Jaren terug was ik hier voor het eerst, ook voor een shoot. Het was nogal in een rush en ik ben naar huis gegaan met de idee dat het een zeer oppervlakkige stad was. Ik had veel gebouwen gezien, maar geen locals. Ik kon me niet inbeelden dat hier echt geleefd werd. Ik vond er niets aan." Maar haar beeld van de stad is inmiddels veranderd. "De tweede keer ben ik met mijn familie gekomen. Mijn zussen en mama wilden het al lang eens doen. Het werd de beste vakantie ooit. Natuurlijk heb je hier geen cultuur zoals in Marokko, dat kan ook niet: Dubai is veel te nieuw. Alles moet hier modern en innovatief zijn. Als iets niet werkt, breken ze het af en bouwen ze iets anders."

Lees ook: Nora Gharib blikt terug op haar allereerste studio

Nora erfde haar passie voor mode van haar moeder. "Mijn mama is altijd met kleding bezig geweest. Ze is modeontwerpster, kleermaakster, retoucheuse. Prachtig woord, hé? Ze heeft alle soorten modeopleidingen gevolgd, zelfs over mannenondergoed weet ze alles. Mijn zussen en ik hebben haar passie dus geërfd. Wanneer we gingen shoppen, liet mama ons echt nadenken over onze keuzes. Een rode broek? Dan moest je niet afkomen met een kleur die er niet op paste. Ik herinner me ook nog goed dat ik op school kwam met een boekentas die ze zelf gemaakt had uit jeansbroeken. Ik was supertrots, want het was uniek", aldus Gharib.

De jonge vrouw heeft dan wel een passie voor mode, maar dat betekent niet dat ze veel bezig is met outfit en uiterlijk, al lijkt dat in Dubai wel het geval te zijn. "Dat is omdat we op vakantie zijn. Dan vind ik het ontzettend leuk om me op te kleden. Ik ben hier ook niet in mama-modus. Dat scheelt. Maar thuis? In Antwerpen ga je me vaak tegenkomen in een jogging en zonder make-up. Tijdens mijn zwangerschap heb ik ook video’s gedeeld terwijl mijn gezicht vol acne stond. Blijkbaar was dat speciaal, maar ik vind het echt heel normaal om er niet elke dag tiptop uit te zien."

Lees ook: Nora Gharib helpt mensen in ’Blind gesprongen’ aan een baan

Noor by Nora, haar nieuwe collectie voor ZEB, is een kledinglijn waarvan ze zelf elk stuk zou willen dragen en ook bij al haar vriendinnen en zussen past. "Het is voor mensen met alle maatjes, voor mensen die veel of weinig van zichzelf willen blootgeven. Ik wil niemand uitsluiten. Zo heb ik een zus die een hoofddoek draagt, zij houdt van modest fashion. En ze is niet alleen. Er zitten een mooie kostuumbroek bij en een hemdje dat wat langer valt. Maar ook een kort rokje en kleedjes. Ik ken vrouwen die enkel zwart willen dragen, voor hen zijn er donkere kleuren. Niet iedereen wil in fel oranje rondlopen." De stijl van de collectie is urban chic. "Ik heb het afgelopen jaar veel werkgerelateerde meetings gehad en heb me wat vaker moeten opkleden. Nochtans ben ik niet van het chique type, ik loop het liefst op sportschoenen. De collectie is dan ook zo bedacht: je kan alles met een hak én een sneaker dragen. Het kan chique en urban. Een blazer op een jeansbroek, dat is ook mooi."

Gharib vertelt dat haar geloof nog steeds een belangrijke rol speelt in haar leven. "Ik ben praktiserend moslim. Ik drink geen alcohol, eet halal en bid zoveel als mogelijk. Het bidden leert me dankbaar te zijn. Als ik ’s ochtends mijn ogen open doe, zeg ik Alhamdoelillah. Ik dank God iedere dag voor het leven dat ik heb. Soms mis ik een gebed en dan kan ik me daar slecht bij voelen. Ik denk dan: als je vijf keer per dag op Instagram kan scrollen, kan je ook vijf keer de tijd nemen voor het gebed." Maar ze gelooft niet dat er zoiets bestaat als een slechte moslim. "Er bestaat ook geen slechte katholiek trouwens. Het is fout om dat als gelovige over een andere gelovige te zeggen. Het is net onze taak om niet te oordelen. Als iemand zegt dat ze gelovig is maar ze draagt geen hoofddoek, dan is het enkel aan God om daarover een mening te hebben. En God is de meest vergevingsgezinde, dat staat in de Koran. Dat is wel een geruststelling, want soms pieker ik daarover. Al is dat eigenlijk het hele ding van mijn geloof: bewust nadenken over je gedrag. En groeien. Mentaal, fysiek, spiritueel. Ik hoorde ooit eens de uitspraak: Als je met een vinger naar iemand wijst, wijzen er drie terug. Dat ben ik nooit meer vergeten."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team