Zoeken

Miss Raisa: "Er is meer racisme in Marokko dan in Spanje"

7 maart 2023 - 10:00 - Cultuur

©

Rapster Miss Raisa (Imane Raissali) werd afgelopen zomer slachtoffer van een intimidatie-campagne nadat ze besloot geen hoofddoek meer te dragen. De zangeres is van Marokkaanse afkomst en komt op voor de rechten van Marokkaanse vrouwen die in Spanje wonen en op verschillende manieren worden gediscrimineerd.

Miss Raisa, die oorspronkelijk uit Tanger komt, kreeg zo’n drie jaar geleden bekendheid bij het Spaanse publiek. Destijds bracht ze haar eerste liedjes uit, die veel succes hadden op sociale media. Inmiddels heeft ze meer dan een half miljoen volgers. Een aantal maanden geleden besloot de jonge vrouw haar hoofddoek af te doen, een beslissing die een lawine aan kritiek en beledigingen uitlokte vanwege internetgebruikers die haar niet langer als moslima beschouwden. Ze werd lastiggevallen en bedreigd en moest politiebescherming krijgen, zo meldt El Confidencial.

Lees ook: Rapster Miss Raisa doet hoofddoek af en zegt waarom

Miss Raisa is moeder van een dochter uit een gearrangeerd huwelijk en studeert nu psychologie. Ze wordt regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan radioprogramma’s en woont ook bijeenkomsten bij, zoals het recente culturele forum van Valladolid over het thema haat. "Ik vind het leuk als mensen het niet met me eens zijn. Maar het probleem is dat de haat groeit naarmate je zichtbaarder wordt en je boodschap steeds belangrijker wordt. En daarmee omgaan is niet eenvoudig. Je moet jezelf omringen met mensen die van je houden en in een veilige omgeving verblijven, anders kun je er psychisch aan onderdoor gaan", legt ze uit.

De zangeres vertelt dat ze het zeer moeilijk heeft gehad nadat ze besloot haar hoofddoek niet meer te dragen. "Ik moest mijn dochter van school veranderen, ik wist dat er politiepatrouilles voor mijn deur waren. Humor heeft me enorm geholpen om met dit alles om te gaan, anders was ik in ellende verzonken", geeft ze toe. Miss Raisa heeft een stapje terug gezet om de situatie te beoordelen. "Een van de dingen die me verdrietig maken is dat de focus uiteindelijk nooit op de persoon ligt, maar op wat je draagt... En ja, vroeger was ik de vrouw met de hoofddoek, en nu ben ik degene die de hoofddoek heeft afgezet. Als kunstenaar ben ik ook maar een mens en mijn intenties zitten goed", zegt de jonge rapster.

Lees ook: Miss Raisa met dood bedreigd na steun aan LHBT-gemeenschap

Miss Raisa deelt de mening van schrijfster Najat El Hachmi die tegen het dragen van de hoofddoek is. "Ja, moslimvrouwen worden gebruikt om de islam te instrumentaliseren en om de islam en het gezag van mannen in de samenleving te kunnen meten [...] Er zijn debatten die ik niet met mijn familie wil voeren, omdat ik weet dat ze tot geen enkele conclusie zullen leiden... Ik woon graag in Spanje. Er zijn mensen die racistisch zijn in Spanje, maar die zijn er overal in de wereld en omdat ik in twee culturen en twee landen leef, kan ik zeggen dat er in Marokko evenveel racisme is als in Spanje. Ik zou zelfs zeggen dat er in Marokko meer racisme is dan in Spanje", besluit ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team