Zoeken

Nieuwe schone energiebron ontdekt in Marokko

24 oktober 2023 - 10:00 - Marokko

©

Marokkaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om een schone brandstof te produceren met olijfolieafval. Een aanzienlijke vooruitgang voor Marokko, dat van plan is de productie van hernieuwbare energieën te verhogen tot 52% van zijn energieverbruik tegen 2030.

Schone brandstof geproduceerd uit afval van olijfolie-extractie. Dit is, volgens het Onderzoeksinstituut voor Zonne-energie en Nieuwe Energie (IRESEN), dat het BIOF2S-project financiert, een prestatie die is geleverd door een team van Marokkaanse onderzoekers, meldt Sputnik. Dit project is gewijd aan de productie van een vaste biobrandstof uit biomassa, met name olijfolieafval, die een bijproduct zijn van oliewinning en bestaan uit de olijfschil, pulpafval en pitten.

Lees ook: VS richt zich tot Marokko voor groene energie-initiatief

Een nieuwe "procedure genaamd Solar Hydrothermal Carbonization (CHTS), waarvan het voordeel is dat het in een natte omgeving werkt", stelde het projectteam in staat om de pitten om te zetten in vaste brandstof. De CHTS-behandeling maakt het voor onderzoekers mogelijk om een vast koolstofrijk residu te verkrijgen dat kan worden gebruikt om warmte te genereren. De vaste brandstof die rijk is aan koolstof en wordt beschouwd als een veelbelovende energiebron, zou de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in industriële processen verminderen. Dat bevestigen Marokkaanse en buitenlandse experts op het gebied van schone energie die een presentatie van het BIOF2S-project bijwoonden op 20 oktober in Rabat.

Lees ook: Elektrische bussen: gemiste kans voor Marokko?

Het onderzoeksinstituut benadrukt dat "dit R&D-project met succes is uitgevoerd door drie nationale partners, namelijk de Nationale Hogere School voor Kunsten en Ambachten (ENSAM) van Rabat, het Green Energy Park (GEP) onderzoeksplatform van Benguerir en het bedrijf Benbel gevestigd in Meknes".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team