Zoeken

Marokkaanse onderzoekers revolutioneren woningisolatie

22 december 2023 - 08:00 - Marokko

©

Onderzoekers uit Marokko hebben een baanbrekende methode voor woningisolatie ontwikkeld.

Het team, afkomstig van de Moulay-Ismail Universiteit in Meknes en de Universiteit van Rabat, presenteert een ecologische en vooral economische isolatiemethode, gebaseerd op afval van karton en dadelpalmen. Deze innovatieve aanpak vermijdt het gebruik van chemische componenten en streeft naar een milieuvriendelijker proces, aldus het Journal of Cleaner Production.

Lees ook: Marokkaan medeontwerper revolutionair algoritme in de VS

De studie suggereert een slim gebruik van afval van dadelpalmen, gecombineerd met cellulose uit kartonafval. Deze mix resulteert in effectieve thermische en akoestische isolatiepanelen, bijeengehouden door water. Deze innovatie vertegenwoordigt niet alleen een technische vooruitgang maar ook een waardevolle benutting van Marokko’s rijke natuurlijke bronnen, met name dadelpalmen.

Het project zou ook een oplossing zijn voor de overconsumptie van karton in Marokko, waar het recyclagepercentage slechts 25% is, ver onder de Europese normen, merken de onderzoekers op in een studie geciteerd door El Español. Door deze afvalstromen te benutten, biedt de studie een weg naar duurzamer resourcebeheer en afvalreductie, evenals een concrete oplossing voor isolatie-uitdagingen.

Lees ook: Marokkaanse komt met revolutionaire oplossing voor landbouw in Dubai

Verder toonde het onderzoek aan dat de optimale combinatie voor deze panelen bestaat uit 60% dadelpalmvezels en 40% karton. Deze unieke mix onderscheidt zich door uitstekende isolatie-eigenschappen en duurzaamheid. Bovenop hun prestaties beloven deze isolatiepanelen ook kostenefficiënter te zijn, wat de technologie aantrekkelijk maakt voor brede adoptie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team