Zoeken

Marokko en Spanje versnellen realisatie tunnel onder zeestraat

30 oktober 2023 - 09:00 - Marokko

©

In de aanloop naar het WK 2030 zetten Spanje en Marokko vaart achter het project voor de aanleg van een tunnel onder de Straat van Gibraltar die Casablanca met Madrid zal verbinden.

Marokko en Spanje willen dat deze spoorverbinding via een onderzeese tunnel operationeel is vóór het WK 2030, dat zij samen met Portugal organiseren. Het project werd in februari nieuw leven ingeblazen tijdens de top Marokko-Spanje. "Het is een nieuwe fase in de herlancering van een project waarvan we het traject in 1981 zijn begonnen," zei Raquel Sánchez, de Spaanse minister van Transport, in april.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje voltooid vóór WK 2030?

Sindsdien bevestigen studies uitgevoerd door het Spaanse studiebureau SECEGSA de haalbaarheid van het project en de mogelijkheid om het binnen vijf jaar te voltooien, meldt Hespress. Beide landen hebben hun hernieuwde toewijding bevestigd om deze tunnel onder de zeestraat te bouwen, waarvan het strategische belang voor beide landen en voor de Europese en Afrikaanse continenten niet meer te bewijzen is.

De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, China en de Verenigde Staten steunen dit project, dat volgens hen de banden tussen Afrika en Europa zal versterken. De Wereldbank, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, de Islamitische Ontwikkelingsbank en de Arab Bank, evenals Aziatische landen zoals Japan, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië, tonen ook interesse in dit project.

Lees ook: Rechtstreekse trein tussen Casablanca en Madrid?

De spoorverbinding onder de zeestraat die Spanje en Marokko en bij uitbreiding Afrika en Europa met elkaar zal verbinden, zal helpen de transport- en logistieke kosten te verlagen en de handel tussen de twee continenten te bevorderen. Het zal ook de verplaatsing van passagiers vergemakkelijken en de banden tussen de Afrikaanse en Europese bevolking versterken. Op middellange termijn zou het de doorvoer van meer dan 13 miljoen ton goederen en 12,8 miljoen passagiers per jaar mogelijk moeten maken, volgens gegevens van SECEGSA.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team