Zoeken

VS richt zich tot Marokko voor groene energie-initiatief

1 oktober 2023 - 21:30 - Economie

©

De Verenigde Staten willen de strijd tegen klimaatverandering in Marokko financieren, een land dat kampt met ernstige regentekorten.

De regering-Biden plant om tot 2 miljoen dollar aan federale fondsen toe te wijzen aan een groene energie-initiatief in Marokko, meldt de Washington Examiner. Daarbij wordt aangegeven dat het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID), een van de belangrijkste ontwikkelingshulporganisaties, als doel heeft de veerkracht tegen de gevolgen van klimaatverandering in Marokko te versterken, met een speciale focus op vrouwen en jonge meisjes, zoals blijkt uit subsidiedocumenten.

Lees ook: Marrakech in 2050: klimaatdreiging steeds duidelijker

Deze documenten melden dat USAID oordeelt dat de klimaatproblemen waarmee Marokko wordt geconfronteerd leiden tot "een verergering van watertekorten en droogte, wat resulteert in een lage landbouwproductie, een daling van de economische groei en sociale instabiliteit." Klimaatverandering "heeft onevenredig invloed op mensen die onder de armoedegrens leven", waaronder "vrouwen, jongeren en andere ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen die vaak minder bestand zijn tegen klimaatschokken", benadrukt het Amerikaanse agentschap.

Lees ook: Marokko en Israël richten agrarisch studiecentrum op

Bovendien roept USAID organisaties op om aan te geven hoe zij van plan zijn samen te werken met de Marokkaanse regering nadat ze de federale subsidie voor klimaatverandering hebben ontvangen. "De secretaris-generaal van de Verenigde Naties zal ongetwijfeld tevreden zijn om te zien dat miljoenen dollars van Amerikaanse belastingbetalers het groene programma in Marokko financieren, maar de inwoners van Oost-Palestina of kleine gemeenschappen in ons land zullen dat zeker niet zijn," reageerde Daniel Turner, voorzitter van Power the Future, een energie-advocatenorganisatie, aan de Amerikaanse site.

Bladna.nl